Witam, wszystkich. Jestem stosunkowo nowy na forum, oraz stosunkowo nowy w tworzeniu stron i dlatego mam pytanie, którego poniekąd nie znalazłem w Google, ponieważ ludzie piszą różnie. Wiem, że jest sporo różnych tematów, ale ludzie piszą ucz się tego uczy się tamtego , nie ucz się w ogóle, naucz się wszystkiego.
- Obecnie znam całe podstawy znaczników HTMLoraz style CSS (klasy, pseudoklasy, pseudelementy , kaskadowość, itd. ) . Potrafię napisać stronę wizytówkę czy jakąś stronę informacyjną lub tematyczną
- Zastanawia mnie czy w przeciągu kilku lat a może maksymalnie w przeciągu następnych 10 lat coś zastąpi HTML i CSS na zupełnie, zupełnie inny język - z tego co wiem HTML i CSS to bezwzględna podstawa, aby ruszyć w ogóle z miejsca. Ale czy zawsze tak będzie?
- W związku z tym, że skoro umiem podstawy to warto nauczyć się choćby PHP czy JS - wiem, że są zdecydowanie trudniejsze niż HTML i CSS razem wzięte. Ale skoro chcę się uczyć to czy warto??? Czy lepiej uczyć się języka, który dopiero wyszedł i zastąpi PHP za parę lat lub JS. Bo z tego co zauważyłem to nowa specyfikacja CSS dąży do wyparcia JS.
- Chce znać konkretną odpowiedź, czy jest coś w stanie wyprzeć PHP lub JS, albo już je wypiera. w ciągu następnych paru lat? Lub będą działać równolegle do PHP czy JS.