Pytanie o przyszłość PHP

Witam, wszystkich. Jestem stosunkowo nowy na forum, oraz stosunkowo nowy w tworzeniu stron i dlatego mam pytanie, którego poniekąd nie znalazłem w Google, ponieważ ludzie piszą różnie. Wiem, że jest sporo różnych tematów, ale ludzie piszą ucz się tego uczy się tamtego , nie ucz się w ogóle, naucz się wszystkiego. :slight_smile:

1. Obecnie znam całe podstawy znaczników HTMLoraz style CSS (klasy, pseudoklasy, pseudelementy , kaskadowość, itd. ) . Potrafię  napisać stronę wizytówkę czy jakąś stronę informacyjną lub tematyczną

1. Zastanawia mnie czy w przeciągu kilku lat a może maksymalnie w przeciągu następnych 10 lat coś zastąpi HTML i CSS na zupełnie, zupełnie inny język - z tego co wiem HTML i CSS to bezwzględna podstawa, aby ruszyć w ogóle z miejsca. Ale czy zawsze tak będzie?

1. W związku z tym, że skoro umiem podstawy to warto nauczyć się choćby PHP czy JS - wiem, że są zdecydowanie trudniejsze niż HTML i CSS razem wzięte. Ale skoro chcę się uczyć to czy warto??? Czy lepiej uczyć się języka, który dopiero wyszedł i zastąpi PHP za parę lat lub JS. Bo z tego co zauważyłem to nowa specyfikacja CSS dąży do wyparcia JS.

1. Chce znać konkretną odpowiedź, czy jest coś w stanie wyprzeć PHP lub JS, albo już je wypiera. w ciągu następnych paru lat? Lub będą działać równolegle do PHP czy JS.

HTML i CSS to nie języki programowania, nie ma sensu zastanawiać się nad tym czy to za 10 lat będzie wykorzystywane (a raczej będzie) bo nawet jeśli coś to zastąpi to będzie równie proste w opanowaniu jak html i css.

Jeśli chcesz tworzyć strony internetowe musisz znać obowiązkowo JS, na dzień dzisiejszy ciężko stwierdzić jak długo będzie używany, myślę że przez najbliższe 5 lat będzie, może nie w takiej formie jak jest to w tej chwili ponieważ się rozwija i powstają takie rzeczy jak typescript.

Te 3 rzeczy HTML, CSS i JS to tylko frontend, jeśli chcesz tworzyć strony internetowe to musisz ogarnąć jeżyk programowania do backendu, może to być JS, chociaż ja osobiście jakoś nie widzę tego jeżyka jesli chodzi o backend dla stron. Może to być Python, php, c# (asp.net), java. Wszystko zależy od tego co ci podpasuje, od projektu, od wielu rzeczy.

powiem Ci z doświadczenia, że php przez kolejne lata nie zostanie wyparte przez żadną inną technologię. W internecie różni “znafcy” wieszczą jego koniec od 2005r. i śmieją się z tego języka a póki co to nie stworzono niczego, co by go wyeliminowało z rynku, powiem więcej, stałej pracy oraz zleceń jest b. dużo.  Przede wszystkim musisz zrozumieć, że nie ma technologii idealnej, do jednego projektu najlepszy będzie C#, do innego python, do jeszcze innego PHP. Wszystko zależy od tego czego Twój projekt i wymagania klienta / szefa będą wymagać. 

Poczytaj sobie o backend o frontend, javascript, php.  W odniesieniu do Twojego posta - JS i PHP to całkiem dwa różne światy, które można bez przeszkód łączyć :wink: np. nic nie stoi na przeszkodzie aby dane “wyplute” przez PHP zostały przekazane do skryptu JS i np. w ciekawy sposób zwizualizowane :wink:

Jeżeli zdecydujesz się uczyć PHP, to NIGDY, ale to NIGDY nie ucz się z nieaktualnych i wątpliwej jakości tutoriali i książek. Zapoznaj się z http://pl.phptherightway.com oraz http://www.php-fig.org/psr/  .

HTML jest podstawą aby samodzielnie zrobić cokolwiek i był wystarczający ale 15 lat temu. W obecnej dobie znajomość HTMLa to za mało gdyż nie daje ci do szansy tworzenia stron dynamicznych (księga gości, komentarze, i wiele innych informacji na stronie zmieniających się chociażby w czasie). CSS to już nowsza bajka i obecnie bez niego to strona po prostu prymitywna.

A co będzie za 10 lat to tego najstarsi Indianie nie wiedzą. Ja natomiast wiem że 16 i więcej lat temu był co najwyżej tylko HTML i nic więcej nie było bo były tylko strony statyczne czyli takie że tam coś było napisane i nie było praktycznie żądnego ruchu. 

Poza HTML musisz coś znać Np. PHP aby strona stała się żywa. Jak widzę pojawiły się w tym czasie inne odpowiedzi i aby strona była żywa to wcale nie musi być PHP.

No właśnie dobrze powiedziane wszyscy wieszczą koniec PHP, minęło już 10 lat, (wtedy ledwo zaczynałem liceum) a komputer czy internet to było nowość dla 70 % ludzi w Polsce :slight_smile: nie nie nie ironizuje, było wiele rozwiązań tak naprawdę i  w tedy ale nikogo nie było na to stać :smiley: biedna w Polsce.

A czytając podręczniki HTML to też miał być XHTML  2.0 a zrobili z tego HTML 5 i wyżej. Co do tego jest pełno artykułów. 

‘‘Thadrion’’  Czyli  mam rozumieć, że PHP to nadal przyszłość. i dużo zleceń, zakładam, że o sklepy chodzi i o strony z bazami danych. Wywnioskowałem,  że liczą się ‘‘klienci’’  dlatego back-end też będzie się liczył :slight_smile: Dzięki za linki , przejrzał go, widzę po spisie treści, że rozwieje pewne moje wątpliwość. Czyli wszystkie obecnie technologie nie ścigają się, a są wykorzystywane ze względu na jej potrzeby w projekcie?? - są równolegle. Coś jak samochód dla studenta XD Samochód to samochód, ale jeden potrzebuje sedana, a drugi combi??

‘’ Fizyda’’ już zapoznałem się z pojęciami ‘‘back-end’’ i ‘‘front-end’’ i wywnioskowałem, że trzeba bardziej patrzeć na rozwój technologii, które obsługują prace po stronie klienta i jak po stronie serwera. Dało mi to do myślenia teraz. Dlatego dziękuje wam za odpowiedzi. Najpierw poukładam sobie może jakie są języki w oparciu o te definicje,a potem zastanowię się jeszcze raz. bo z tego punktu widzenia nie popatrzyłem na to. 

TAKA DYGRESJA:

A czy to z wieszczeniem, że PHP jest do kitu nie wynika może z faktu, że kiedyś bodajże w latach 80’ czy 90’ Microsoft nie chciał w ogóle udostępniać swojego języka skryptowego za dziesiątki tysięcy dolarów (podajże za 20 tys, pojedynczej osobie) , aby można było się go uczyć.??? Tylko dlatego, żeby wybić konkurencje i mieć na to licencję. Wtedy to ponoć w odpowiedzi na ten stan rzeczy powstał JS i PHP. Ten tekst wyczytałem gdzieś ze wstępu podajże Biblii HTML i CSS, lub podobnego podręcznika. 

Jakoś tak Teraz tak jak podaliście tyle rozwiązań dróg, może nie chodzi o to co jest lepsze, tylko które wcisnąć ludziom i wreszcie zarabiać na tym. To taka wojenka. Bo osobiście uważam że USA (jej korporacje)  jest takim krajem jak Rosja. Aby zarobić, aby zarobić, co z tego Polska jest biedna i większość świata, kopnąć w jaja, zabrać kasę i uciekać. :slight_smile: :smiley:  To taj jak wojna pomiędzy Windows i Linux, Apple i Android. Czy to nie o to chodzi może. ??? 

To raczej o php nie chodziło, php powstało przypadkiem, bo twórca chciał zrobić sobie licznik który zlicza ilość odwiedzających jego stronę osób.

Ogólnie php nie upadnie nawet jak powstanie sensowna alternatywa. Powodów na to jest wiele, najważniejsze to:

• łatwy język dla początkujących - nie zniechęca bo szybko “widać” efekty

• dostępność na serwerach hostingowych - nie ma chyba serwera hostingowego nie wspierającego php, są one tanie i dlatego klienci często właśnie z tego powodu wybierają aplikacje w php

• dużo rzeczy jest w nim już stworzonych

• rozwija się

• obiecująco wygląda php7

Pierwszy argument jest też wadą tego języka, ogólnie php jest ciężkim językiem do pisania większych projektów. Mówi o tym sam fakt jak to gdzieś czytałem wypowiedź jednego z twórców Wordpressa, zapytany o jego wadę czy to co by zmienił w wordpressie wskazał on właśnie php.

PHP ma wiele braków, nie ma wielu rzeczy które są dla bardziej doświadczonych programistów bardzo przydatne, ale zupełnie niepotrzebne dla początkujących.

Nie przyglądałem się PHP7 ale podobno jest dużo lepsze, wydajniejsze i wprowadza jakieś rzeczy których zawsze brakowało, nie wiem co dodali, ale mi brakowało ostatnio np możliwości przeciążania metod, a takich rzeczy brakujących jest więcej. Ogólnie piszę w nim bo muszę, gdybym miał wybór i to bym go nie używał.

Dziękuję bardzo, za wyczerpujące i pomocne odpowiedzi 

Mam w sumie ostatnie pytanie odnośnie nauki języków programowania, oraz języków przeznaczonych dla Webdesingerów. Otóż ja jestem humanistą, zajmuje się Psychologią, matematyka jest mi straszna :slight_smile:  Choć uważam, że wszystkiego można się nauczyć tylko trzeba mieć dużoooo czasu i motywacje 

ja np: znam język niemiecki i angielski i dostrzegam w nich duże podobieństwa tak jak w czeskim do polskiego czy ukraińskiego. Dostrzegam też różnice,  semantycznie i logicznie i te które wywodzą się z podobnego źródła lecz są inne w pisowni. Dlatego chciałem się zapytać:

CZY gdybym nauczył się co najmniej w 75% się jednego języka np: PHP – to będzie mi dużo łatwiej uczyć się potem JS lub Phytona. Nie chodzi mi o to, że używają różnych literek, klamer czy znaczników,

ale czy zagadnienia logiczne (matematyczne) i technologiczne będą pokrywać się w większości

lub czy  każdy język to zupełnie inna bajka z innego kapelusza wraz z matematyką.??

CHODZI mi o różnice logiczno-matematyczne i technologie np: w projektowaniu stron pomiędzy:   PHP, a Phytonem ALBO w Programowaniu C a C++ czy Pascalem ( nie chodzi mi o ich wymienianie XD :smiley:  a raczej o stwierdzenie faktu czy są duże, średnie czy małe )

Jeśli są np: małe to jeśli zrozumie jednej język to zrozumienie drugiego będzie raczej proste - taką mam teorię :slight_smile:

Powiem tak, jeśli nie nauczysz się konkretnego języka tylko nauczysz się programowania to język nie będzie miał większego znaczenia. Przysiądziesz dzień i go ogarniesz, programowanie wymaga przestawienia sobie w głowie jakiejś wajchy która pozwoli inaczej patrzeć na świat i sposób rozwiązywania problemów.

Jeśli wziąć jeżyki z rodziny C czyli C, C++, Java, PHP, C# mają one podobną, prawie taką samą składnię i przesiadanie się między nimi jest proste, ale służą one do programowania w innych środowiskach i trzeba poznać te środowiska oraz biblioteki w nich dostępne.

Oczywiście JS też ma składnię z C, no może nie do końca, ale podobieństwa są. Problem z nim polega na tym że jest to inny paradygmat programowania i z doświadczenia wiem że nie każdy ogarnia funkcyjny paradygmat programowania, a do tego w momencie gdy dochodzą asynchroniczne wywołania ludzie często się gubią.

Grunt to nie uczyć się języka tylko programowania, przynajmniej moim zdaniem. Jednak trzeba pamiętać by specjalizować się w jednej technologii/systemie/architekturze/języku.

Super. Mniej więcej takiej odpowiedzi się spodziewałem, o ile by istniała,  jak widać jest i to bardzo jasna :smiley: Dzięki wielkie, to mi dużo pomoże w zrozumieniu założeń tych języków. No nic pozostaje teraz tylko nauka i wybranie ścieżki. :smiley: . Jeszcze raz dzięki.