Musisz podać więcej informacji o tych pamięciach. Tak ogólnie nie wiedząc nic to ciężko powiedzieć.
Co do pytania. Na kompatybilność nie wpłynie to na pewno pozytywnie, co do szybkości. To zależy od tego jakie masz te kości 2x1. Po za tym. Mając same kości 2x2 masz dual channel. Jak dołożysz 2x1 gb stracisz to, a to rzecz bardzo przydatna. Po za tym po co Ci 6 GB ramu? Dla zwykłego użytkownika jest to niepotrzebne. Jeżeli nie wierzysz, albo się chcesz upewnić to pobierz sobie program do testowania AIDA i uruchom odczyt z pamięci przy 2x2 GB oraz 2x2 + 2x1.
Oczywiście, że komputer będzie śmigał szybciej, lecz jeśli kości są różnej częstotliwości, to niezalecane jest łączenie ich razem. Jeżeli są innych marek prawdopodobnie będzie działać. Ja mam teraz 2x 512MB Geil i 2GB GoodRAM. Chodzi świetnie, choć moja “matka” często krzyczy, gdy przeczyszczę z kurzu komp (i w związku z tym ruszę Ramem) ;|
Trzeba próbować! Dla chcącego, nic trudnego
Pozdrowionka
PS. @up 6Gb - tak na przyszłość. Ja za msc bd miał 6,5GB bo planuję żeby komputer utrzymał się jeszcze ze 3 lata. A wtedy dla “normalnego” użytkownika będzie to w miarę dobre rozwiązanie. (Wiem że za 3 lata będą tańsze kości, ale mi jest to potrzebne teraz, bo Direk mi się drze że mu brakuje pamięci operacyjnej ;P)
Pamięci DDR3 są dużo bardziej kapryśne niż DDR2 - nikt nie da Ci gwarancji, że będzie to działać stabilnie. Może się wysypywać. Gwarancje stabilności masz tylko wtedy kiedy kupujesz kości w zestawie, bo wtedy te konkretne kości zostały ze sobą sparowane i przetestowane przez producenta. A więc … loteria