Witam. Nie miałem jeszcze do czynienia z RSS i chciałem się nieco o nim dowiedzieć. Czytałem troszkę w wikipedii ale tam prawie nic o tym nie ma. Mam kilka pytań. Jak działa RSS? Czy jeśli będępobierał kanał RSS np z onetu to newsy na mojej stronie mogą się same automatycznie pobierać i zamieszczać na mojej stronie po napisaniu odpowiedniego skryptu?
Do pobrania nagłówków wiadomości RSS, dwa warunki muszą być spełnione: musi być serwer wysyłający i czytnik, który odczyta kanał.
Końcowym serwerem przesyłania nagłówków RSS jest część systemu, która tworzy kanał RSS. Strona nowości byłaby końcem serwera, gdzie można pobrać nagłówki wiadomości RSS. Blog byłby na serwerze końcem syndykacji RSS. IPradio wyświetla ostatnie nagłówki RSS wysłane z serwera. IPTV wyświetla ostatnie nagłówki RSS wysłane z serwera
Końcowy klient przesyłania nagłówków kanału RSS, jest to taka część, która wczytuje kanał RSS (czytnik). Przeglądarka Mozilla Firefox jest takim czytnikiem, czyli końcowym klientem do pobrania kanału RSS. Panel RSS powinien być wbudowany w czytnik RSS. Agregator RSS opart na stronie będzie po stronie klienta syndykacji RSS.
Słuchaj RSS słuzy do pokazaniu najnowszych informacji moze byc o tobie moze byc z onetu. Powiny się pokazywac na twojej stronie tylko trzeba dobrze skonfigurowac.
a czy znacie jakiś gotowy czytnik w php???
Jeśli dobrze pamiętam to w ostatnim KS Expert był artykuł o czytniku RSS w PHP
W naj nowszym Pc Format było jak zrobć i jak “dobierać” Rss-y
czytaj ze zrozumieniem - post KOSZ
ja mam cos podobnego na stronie zrobione,tylko że nie leci z wp,tylko z innego serwisu http://progwebsat.info/news.php
To napisz jak to zrobiłeś i wszyscy będą zadowoleni.
v6.01.6
Nie no wszystko jasne, L337 Crew moze jakoś rozwiniesz swojego posta.