Witam. Mam następujące pytanie. Chodzi mi o porównanie dwóch lub więcej plików, które w teorii są wszystkie oczywiście identyczne/tożsame/takie same jeśli chodzi o ich zawartość/dane pod względem tego czy rzeczywiście są one takie identyczne/tożsame/takie same. Przykładowo - mam plik obrazu .iso o rozmiarze równo 4 GB na dysku wewnętrznym i drugi teoretycznie taki sam plik obrazu .iso o rozmiarze także równo 4 GB na pendrive. Pytanie, jeśli chcę się upewnić, że te dwa pliki są rzeczywiście tożsame/identyczne/takie same pod względem zawartości/danych (zarówno plik z dysku wewnętrznego jak i ten z pendrive’a) to co jest lepsze/dokładniejsze/bardziej precyzyjne pod tym względem ? Opcja „Porównaj wg zawartości…” w Total Commander czy np. porównanie jednego pliku z drugim za pomocą algorytmu SHA-3 512 w PS Hash ?
Teraz tak - domyślam się, że żeby mieć 100-procentową pewność, że takie dwa pliki są rzeczywiście identyczne/tożsame/takie same pod względem ich zawartości/danych to należy każdego z nich sprawdzić bit po bicie, czy dobrze myślę ? Czyli, jeśli przyjąć umownie, że te dwa pliki mają rozmiar po równo 4 GB każdy z nich to - 4 GB x 1024 MB = 4096 MB x 1024 KB = 4 194 304 KB x 1024 B = 4 294 967 296 B x 8 bitów = 34 359 738 368 bitów. A zatem należy w każdym z tych dwóch plików sprawdzić po kolei każdy z tych 34 359 738 368 bitów pod względem tego czy są one rzeczywiście identyczne/tożsame/takie same. Domyślam się, że każdy taki bit przyjmuje wartość 0 lub 1, ponieważ mamy do czynienia z systemem binarnym/dwójkowym, czy dalej dobrze główkuję ? Więc jeśli się okaże, że każdy z tych 34 359 738 368 bitów ma identyczne/tożsame/takie same wartości w tych dwóch plikach to znaczy, że te dwa pliki są rzeczywiście identyczne/tożsame/takie same pod względem zawartości/danych, czy tak to jest ?
Teraz przechodząc do porównania między opcją „Porównaj wg zawartości…” w Total Commander i porównaniem jednego pliku z drugim za pomocą algorytmu SHA-3 512 w PS Hash - czy któraś z tych opcji sprawdza te pliki właśnie bit po bicie tak żeby mieć 100-procentową pewność, że te dwa pliki są rzeczywiście identyczne/tożsame/takie same pod względem zawartości/danych ? Pytam o to, bo chciałbym na przyszłość wiedzieć co jest lepsze/dokładniejsze/bardziej precyzyjne do takich zadań ? Jak rozumiem wynik takiego porównania dwóch plików bit po bicie gdzie jest sprawdzany/analizowany/porównywany każdy bit w każdym z tych dwóch plików to ciąg zer i jedynek, czy tak ?
Jeśli zarówno opcja „Porównaj wg zawartości…” w Total Commander jak i porównanie jednego pliku z drugim za pomocą algorytmu SHA-3 512 w PS Hash jednak nie sprawdza takich dwóch plików bit po bicie gdzie jest sprawdzany/analizowany/porównywany każdy bit w każdym z tych dwóch plików to czy istnieje jakieś inne oprogramowanie które potrafi robić takie rzeczy ? Jeśli tak to proszę o nazwy takich programów.
Za wszelkie wskazówki i pomoc z góry dziękuję.