Pytanie o taktowanie pamięci

Witam , ostatnio w bios zmieniałem taktowanie pamięci bo panowie w serwisie zapomnieli ustawić i było 533 mhz a mam pamięci 667 mhz , więc ustawiłem w biosie że ma być 667mhz , dzisiaj włączam EVEREST i pokazuje takie coś , niewiem o które chodzi więc daje obydwa wpisy :

więc nie wiem o które chodzi , ale tu i tu pokazuje 533 mhz …

halo halo a to jest stacjonarny komputer czy laptop ?? wklej zawartość zakładki głównej z CPU-Z oraz zakładki SPD.

stacjonarny

df605d7c8d60a6d2m.jpg

03dea45de30d4e6cm.jpg

jeszcze wklej zakładkę memory, zajrzyj do BIOS-u i poszukaj opcji dzielnika fsb:ddr.

a możesz napisać w którym miejscu będzie ta opcja ?? i co tam mam zmienić czy co??

fe90c3eb9edcc7a6m.jpg

jaką masz płytę główną posiadasz do niej manuala w postaci książeczki ??

http://www.ocworkbench.com/2006/asrock/ … TA2/g1.htm

mam książeczke …

to poszukaj w rozdziale dotyczącego BIOS-u opcji FSB:DDR multiplier lub podobnie.

niestety o biosie jest pól strony z czego nic nie jest napisane o FSB …

wejdź do tego AMI biosu zakładka Advanced -> Chipset Configuration -> DRAM FERQENCY ustaw na 333Mhz zapisz ustawienia.

no to zrobiłem tak jak mówiłem wcześniej

tylko że powraca na stare ustawienia (tu zdjęcie po tym jak po raz kolejny sam zmieniłem na 667mhz… ):

f5c782408d8e7ff0m.jpg

i jeszcze takie dam może się przyda :

225c6e6c32053c93m.jpg

ustaw CL na 5ns, DRAM VOLTAGE ustaw na 1.9V potem DDR FERQENCY na 333Mhz. zapisz ustawienia ,zakładka EXIT i SAVE SETTINGS być może nie zapisujesz ustawień…

naciskam F10 czyli SAVE and EXIT , to CL gdzie ustawia się ??

DRAM CAS LATENCY.

więc tak :

-cl zmieniłem na 5

-Voltage nie da się ustawić na 1.9V tylko jak jest :

VCCM (Dram) Voltage to mam [Auto,High,Normal,Low]

+1,5V Voltage to mam [Normal,Low]

a i jeszcze jedno pytanie , zaraz jadę do sklepu kupic identyczne pamięci żeby rozbudować i mieć 2gb , będe musial to od nowa wszystko ustawiać czy jak włożę to będzie ok i się dopasują pamięci …

jak kupisz tą samą to nic nie będziesz musiał ustawiać. zadziała

ok a co z tymi voltami co nie mogę ustawić??

zostaw na auto płyta główna jest wyjątkowo kiepska.

wolałem asrocka niż nie dużo lepszego a o wiele droższego i na dodatek palącego się asusa :]

Złączono Posta : 19.10.2007 (Pią) 18:03

ok mam tą pamięć , tylko że inna http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=8337&katid=3

taką i o dziwo działa w dualu , a nie mam dwóch takich samych