Pioma to podaj mi taki który nie jest żółwiowodem według ciebie jeśli masz lepszy to podaj czemu uważasz że jest Wolny ??? aż taki zły podaj mi Internet który według ciebie nie jest wolny tylko bardzo szybki Pioma
Przy wyborze oferty z Orange należy być ostrożnym i uważać na pewien szczegół. Oni zawsze oferują łącze (uwaga słowo klucz) DO 80Mb/s, DO 100Mb/s, DO 200Mb/s. To słowo klucz “DO” jest bardo ważne bo wykupując łącze DO 100Mb/s nie oznacza wcale, że takie otrzymamy.
Powiedziałbym raczej, że to trzeba przeczytać (tego szukać w umowie). Inaczej można się nadziać na bajkopisarstwo a’la LTE.
@Damianominosxd Takie szczegóły znajdziesz w regulaminie danej usługi na stronie operatora.
Ujmę tak 80 Mb/s to nie jest światłowód. Taki internet leci po dostępie analogowym i jeżeli nie używasz telefonu stacjonarnego to powinni Ci jeszcze doliczyć opłatę około 30zł za utrzymanie łącza. Dla takiego łączą spodziewał bym się realnej predkości typu 20-40Mb/s o ile nie okaże się, że infrastruktura kabli jednak jest za stara i będziesz tracił co chwile połączenie
odnośnie:
We wzorze na umowę w Orange na światłowód masz punkt:
- Dane techniczne:
- Internet domowy to Usługa stacjonarna.
- Internet domowy w Opcji …………………………… z dynamicznym adresem IP, bez limitu przesyłania danych i z prędkościami: ― pobieranie danych: maksymalna …. i minimalna ……, ― wysyłanie danych: maksymalna …… i minimalna ……, ― prędkość zwykle dostępna: ……. % prędkości maksymalnych.
Czyli jak jest tak napisane nie mogą ci nałożyć od górnego ograniczenia na internet. Może one wynikać tylko z obciążenia sieci. Dodatkowo muszą Ci zagwarantować, że prędkość nie spadnie poniżej zadeklarowanej wartości.
Jeżeli nie masz, żadnego wyboru to możesz sprawdzić jakby wyglądała umowa z tym voicenet, gdzie jak wyżej masz najważniejsze wymienione punkty. Tylko 80 Mb/s to nie jest światłowód.
Aktualnie dla internetów LTE dla klientów indywidualnych największy limit to 300GB, więc zależy jak dużo korzystasz z internetu może by Ci wystarczyło. Ile teraz ciągnie Ci internet po wprowadzeniu ograniczeń?
Teraz Internet ciągnie podczas pobierania gry z Uplay 120kb/s 130kb/s zdarza się że spadał w okolicę 29 nawet i jeszcze mniej 140.8Kb/s 109.1kb/s 132.9kb/s prędkości jak widzicie spadają z większych na mniejsze
I to są możliwości mojego internetu znaczy się jego prędkośćJeżeli o mnie chodzi: 1. brak limitu transferu, 2.szybkosc pobierania nie ma wielkiego znaczenia, ile tych 60 gigowych gier pobierasz w miesiącu ze steama 1-2? czy 40 z torrentów ;-)? Pewnie na sztuki, czyli nawet jak odpalisz przed pójściem dos zkoły nic nie stracisz. Natomiast dowiedziałbym się jaz pingami (przynajmniej Twój komputer-ich serwer), bo jak chcesz grać w sieci może być to uciążliwe ze skokami.
Dołączę jeszcze wynik ze Speed Testa żebyście zobaczyli i powiedzieli co o tym sądzicie aesereht wstawiłem zdjęcia jak to wygląda zobacz i co ty o tym. myślisz ???
Ping OK, osobiście, jako sknera, brałbym tą za 23/29 zł. Raczej nie będziesz miał częściej niż od święta 100% obłożenia, a 150 złociszy zostanie w skali roku na nową grę
A nie wiecie czy da się przywrócić stare warunki z T-Mobile na neta 60mb/ bo teraz to co mam to jest z limitem ??? trzeba gdzieś zadzwonić i powiedzieć że chcesz wrócić na stary net bo wiecie z tamtym 60 to miałem raz aż 900mb/s o ile to możliwe
900 mb nie ma szans. Aktualnie maksimum co by mogło wyciągnąć lte advance to chyba 300mb/s i jest reklamowane przez play jako 5g-redy co oczywiście jak nazwa wskazuje z 5g nie ma nic wspólnego .
90 mb/s przy nieobciążonej sieci jak najbardziej.
512 KB/s to inaczej 4Mb/s prędkość pobierania. Jako, że pewnie nie jesteś jedynym użytkownikiem internetu to się zgadza. Przy okazji często jest, że internet po północy do 6 nie jest już naliczany w ramach limitu więc wtedy możesz spróbować pobierać z pełną dostępną prędkością.
Opcje bez limitu są dostępne jeszcze tylko dla firm.
Jeżeli chcesz oglądać w steamingu filmy 4k to w umowie musisz mieć określoną prędkość minimalną nie mniejszą niż 25 Mb/s.
Jeśli tylko pobierasz, a sam nic nie wysyłasz, to druga opcja.
Tak chodzi mi głównie o pobieranie dużych gier zazwyczaj granie w multi ale jakieś filmy z youtube też czasem oglądam i do tego potrzebne jest sporo bo są różne jakości a teraz to jedynie 480p na 720p już filmy tną to samo z twitch
Przy 2 opcji nie ma opcji, aby coś się zacnało.