Witam. Mam parę pytań odnośnie keyloggerow ,a mianowicie :
Czy keylogger może zarazić konto? Mam na myśli sytuację w której powiedzmy po formacie logujemy się na konto w grze i w tedy nasz komputer jest ponownie zarządzany. Czy takie coś jest możliwe ?
Czy keylogger może być przenoszony droga wifi bez naszej wiedzy np.przeniesie się z telefonu na komputer poprzez wifi?
Z góry zaznaczam że ten post to nie jakiś żart. Jestem osoba bardzo wrażliwa jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Prosilbym także o dość wyczerpująca i wyjaśniającą odpowiedź a nie tylko tak lub nie. Z góry bardzo dziękuję.
Konto gry? Absolutnie nie. Może jednak zostać jakiś zainfekowany plik na innym nośniku i możesz sobie po formacie przywrócić keyloggera.
Pomiędzy różnymi typami urządzeń raczej (chociaż teoretycznie może) się nie przeniesie. Różne systemy operacyjne, różne formaty plików wykonywalnych, różne luki w zabezpieczeniach. Pomiędzy urządzeniami pracującymi na podobnych systemach - może tak samo jak się rozprzestrzenia przez Internet.
ad1, samego konta nie, zarazić tak możesz się tylko w wypadku zainfekowanego serwera, chodź w tym wypadku i tak nie masz szans uchronić się przed ewentualną utratą danych
ad2, sam keyloger może tak zrobić (są wirusy przenoszące się przez sieć, pamięci przenośne), jednak jeśli aktualizujesz system, oraz masz włączony firewall / antywirus nic ci nie grozi (jeśli sam czegoś nie ściągniesz)
Co do formata, jeśli płyta jest oryginalna, a ty masz wyłączony kabel do net’a podczas instalacji systemu system nie powinien być zarażony (nie zapomnij o antywirusie / firewallu)
Nie i Tak. Zależy o jakim koncie mowa. Jeśli serwis z którego sie korzysta synchronizuje dane z komputera w chmurze (skydrive, dropbox etc.) to teoretycznie jest możliwe, żeby keylogger wrócił.
Ponownie -> Tak i Nie. Jeśli któraś z aplikacji z których korzystasz na telefonie jest skażona keyloggerem, a łączysz się przez nią z komputerem to możliwe by było wykorzystanie luki w jakimś oprogramowaniu. Telefon może posłużyć tylko jako nośnik, więc inny system nie przeszkadza.
Konto w tego typu usługach (portal, poczta, gra, steam) to tylko zbiór danych w bazie danych - jeżeli masz możliwość przechowywania tam własnych plików (chmura, poczta) to możesz co najwyżej wysłać tam zarażony plik - systemu tej usługi to nie ruszy, a możesz się nim zarazić jedynie pobierając z powrotem ten plik.