Jestem zmuszony do przeinstalowania Visty i tak się składa, że na odrębnej partycji mam również zainstalowanego Windowsa XP. Czy jeśli sformatuję teraz samą partycję z Vistą i ponownie na niej zainstaluję system to wszystko będzie w porządku? Chodzi mi o to, żeby nie “naruszyć” XP-ka i żebym mógł tak jak do tej pory wybierać system przy uruchamianiu komputera.
odpal XP z płyty jak sie załaduje wciśnij R potem na pytanie kliknij 1 Enter. wpisz komendy fixmbr i fixboot ( to usunie bootloadera) potem już z poziomu xp formatujesz Viste i instalujesz od nowa
gogo22
Tzn. mam się zalogować z tej konsoli odzyskiwania do Visty czy do XP? Pod nr 1 mam Vistę, pod 2 jest XP. Jak wybieram 1, czyli Vistę, to muszę podać hasło administratora, którego nie znam, bo go nawet nie ustawiałem.
briho kiedyś z jednym programem też miałem takie kłopoty. sprobuj zostawić pole “hasło” puste
mafios19
Znam ten sposób, ale w tym przypadku się nie sprawdza.
Witam,
Po co te kombinacje z płytą XP.Wkładasz płytę z Vistą i robisz czystą instalację.Możesz wcześniej sformatować partycje z Windows Vista.XP pozostanie nienaruszony i będziesz miał możliwość wyboru systemu
Pozdrawiam
instalujesz viste nad viste. Xp zostanie nieruszony, a pliki ze starej visty beda w folderze windows.old. Wada tego jest to, ze ten windows.old moze zajmowac duzo miejsca
Haha ale kombinujesz. Dobra, do rzeczy. XP masz na C:\ a Vista na D:\ tak? Więc, odpalasz XP, wkładasz płytę z Vistą, klikasz zainstaluj, nowa instalacja czy jakoś tak, wybierasz dysk d, formatujesz go i instalujesz. Nie będzie żadnego folderu windows.old
Dzięki za pomoc. Zrobiłem w ten sposób jak podpowiadał LestatRnR , z tymże XP mam na F, a Vistę na C.
Ja tez tak robilem i Vista mi nie chciala sformatowac partycji wywalila tylko to co bylo na partycji oprocz folderow windows, users, program files, ktore wrzucilo do windows.old
To wada visty, gdyz za bardzo ingeruje w podstawowa funkcje jaka jest format
Chyba, ze to ja zle skorzystalem z formatu visty ~~ XD
Kriss_Hietala no musiałeś zrobić coś nie tak, może zamiast czystej instalacji zrobiłeś uaktualnienie, albo coś innego. No albo miałeś pirata Ja tak robiłem kilka razy i nie miałem problemów.
Upgrade nie chcialem robic po prostu wlozylem plytke i dalem install
wybralem tam gdzie system poprzedni juz byl(Vista) wykrylo mi ze jest tam jakis windows i pliki z niego beda dostepne i mozliwe do odpalenia po instalce w folderze windows.old ale sam poprzedni system nie bedzie do uzytku
jak bootujesz kompa z płyty, to przed rozpoczęciem instalacji (albo w trakcie, nie pamiętam już) masz możliwość sformatowania dysku.
ja wlasnie nie bootowalem z plytki tylko odpalilem XP i wtedy instalke XD Wiec to pewnie stad
Kriss_Hietala a to było na pełnej wersji czy na jakiejś becie :?: Bo z tego co pamiętam to na betach występowały tego typu problemy
beta rtm2 build 6000, taka dostalem od microsyfu
I w takim i w takim przypadku masz możliwość sformatowania partycji, no ale dobra nie rozpisujmy się za bardzo, bo to już trochę nie na temat
No tak, beta, to wszystko wyjaśnia. Ja nawet na rc2 miałem podobnie.
To zastanów się chociaż czy w końcu dostałes betę/ RC czy RTM ?
Bo kazda wersja jest inna :mrgreen:
I różni się poza RTM innym rozwojem wersji testowych
rc rtm nie mam pojecia pisze w sy info ze mam build 6000