Pytanie po wymianie karty graficznej


(system) #1

Witam, mam PowerColor Radeon 9800Pro 128MB chodzi OK.

Ostatnio kupiłem tanio Gigabyte GeForce 6600 256MB SilentPipe. Obie karty kupione bardzo okazyjnie więc nie ma żalu :slight_smile:

I teraz jedną z tych kart na pewno sprzedam. Muszę wybrać którą zostawić. Gry raczej do gier nie będą używane.

Mam tylko kilka pytań.

  1. Jaka jest szansa, że wentylatorek na Radku kiedyś padnie?

  2. Na GF przy włączaniu Windowsa (przed pojaiweniem się okna z logiem i niebieskim paskiem) na ekranie pojawiają się na 0,5s takie zielone paski. Po tym ekranie rónież na chwilę migają. Czy to nie wpływa na moniotr lub nie jest objawem jakiejś usterki karty?

  3. Przy GF zliczanie RAMu podczas uruchamiani kompa trwa o wiele dłużej - czemu, w ogóle co to ma wspólnego z kartą?


(klopas) #2

kiedyś w końcu padnie… zawsze tak jest… ale dzieje się to po ok. 8-10lat przy obrotach ok 2500-3000rpm…

przecież można wyłączyć zliczanie ramu… przecież jakby mi miał wczytać 2gb ram jak na starych płytach (wczytywanie 5mb na sek ramu :P) to by mi się nie chciało na kompa wchodzić :wink:

dziwne… sprawdź programem atitool czy występują artefakty… oczywiście nie kręć!..

może z kablem jest coś nie tak??


(system) #3

z którym kablem? DVI do moniotra? Niee, moniotr jest nowy i na Radku tak się nie dzieje

atitool zadziała dla GF?


(klopas) #4

AtiTool tak bo sam tym podkręcam gf6600 :wink:

AtiTrayTool raczej nie zadziała :wink: ściągając nie pomyl się :wink:

PS. najdziwniejsze jest to że na hd3850 256mb atitool nie działa… atitraytool podobnie :expressionless: nie mam czym sprawdzać artefaktów :confused:


(Mateusz 931) #5

haha a mi klopas , na 6600 nie działał AtiTool a już przy 7600 działa jak ta lal :slight_smile:


(system) #6

Oki ściągnąłem i dałem opcję Scan for Artifacts. No i sobie tak leci. Przerwałem po ok. minucie. Nie wykazywał errorów. Mam czekać dłużej?


(Mateusz 931) #7

Puść na ok. 30 minut, sprawdzaj temperatury.


(system) #8

a gdzie je sprawdzić? Nie ma tam żadnego miejsca w którym pokazuje temperaturę.

W RivaTunerze też nie mogę znaleźć :stuck_out_tongue:

czemu mam sprawdzać? Po przekroczeniu jakiejś mam dać Abort?


(Mateusz 931) #9

pobierz program Everest … tam sprawdzaj.

U mnie w atiToolu wyświetla temperaturę. Może nie masz czujnika ?


(system) #10

No u mnie to wygląda tak: http://img179.imageshack.us/img179/6782/75552313tg4.jpg

W Evereście też nie widzę nic co by miało w nazwie Temp/Temperature/Temperatura. Ale może po prostu źle szukam


(klopas) #11

aby napisać jaką ma temperaturę karta w stresie…

słabo szukasz bo te karty miały czujniki…

jak dalej nie znajdziesz to sprawdź w everest ultimate lub speedfan


(system) #12

speedfan:

http://img181.imageshack.us/img181/2856/27325303vl2.jpg


(klopas) #13

klikasz na zakładkę czujnik i tam będzie proc, chipset, dysk i grafa (u mnie jest to nazwane MCP a na GF6600 pisało NV-Diode)


(system) #14

No to mam tak:

procesor 40 C

aux 8 C

dysk 26 C


(klopas) #15

może masz zablokowany czujnik… albo go nie ma…

PS. myślałem że mówisz o gf… (jak napisałem że ma czujnik) radek może nie mieć tego czujnika :wink: ale GF 6600 każdy ma ale większość się pojawia po zmianie bios :wink:


(system) #16

Przez cały czas mówimy o GF :slight_smile:


(klopas) #17

on ma czujnik… na 100% tylko że zablokowany…

wgraj bios z odblokowanym czujnikiem lub sam zmodyfikuj takim fajnym programem :wink:

ja zmieniłem i pokazuje jako nv-diode w evereście i w rivatuner…