W zasadzie to potrzebuje kompleksowej pomocy z tym.
To jest projekt na uczelnie, Pythona dopiero zaczynam, nie zamierzam w nim dalej działać.
Projekt to połączenie z bazą danych Firebirda i właśnie zacząłem coś szukać w tej kwestii.
Zacznijmy od początku
Nie
Mam tylko kod bazy i muszę ją obsłużyć w interfejsie graficznym, chciałem się z nią jakkolwiek połączyć za pomocą firebirda i jakieś przykładowe dane z niej wyciągnąć, ale nawet prosta instrukcja import nie działa
OK, namówiłeś mnie, ale teraz pytanie czy znowu robiąc cokolwiek według dokumentacji będzie to działać?
Tak. Tylko pytanie: na czym kodzisz? Windows / Linux? Jeśli windows to mam nadzieję że masz setuptoolsy + pip + easy_install doinstalowane? Jeśli nie, to doinstaluj je.
Druga sprawa: czym ty wcześniej doinstalowywałeś kinterbasedb? Np. poprzez python setup.py install?
Obecnie jedyna sensowna opcja to PyQT (najlepiej wersja 4). TkInter nie dość że stary to często chodzi jak chce. Jakbyś to robił na linuxie miałbyś więcej opcji, a tak na windowsie ledwo co 2-3 biblioteki graficzne działają i jest z tym spory problem. (ogólnie python dla windowsa to słaby pomysł. choć i tak jest teraz lepiej niż kiedyś)