[PYTHON2.7] Problem z importem sterownika kinterbasdb

Witam!

Muszę obsłużyć za pomocą Pythona bazę Firebirda. Do pisania używam Eclipse.

Chciałem użyć kinterbasdb jednak nie da się go zaimportować według tego co jest w dokumentacji.

Test w konsoli działa jednak w Eclipse jest problem: proponuje mi zaimportować kinterbasdb-3 jednak wtedy jest syntax error przy spacji.

Kiedy przekopiuje kod z instrukcji wtedy pisze że nie znaleziono modułu.

Jak to rozwiązać?

1. Masz doinstalowany moduł via np. PIP ?

2. Podaj swój kod. I sprawdź przypadkiem czy ci nie przejdzie np. import z kinterbasedb-3.2

3. Spróbuj pobrać nowszą wersję kinterbasDB stąd: https://github.com/escribanoruben/kinterbasdb

//mój błąd. walnęło mi się firebird z firebase :wink:

W zasadzie to potrzebuje kompleksowej pomocy z tym.

To jest projekt na uczelnie, Pythona dopiero zaczynam, nie zamierzam w nim dalej działać.

Projekt to połączenie z bazą danych Firebirda i właśnie zacząłem coś szukać w tej kwestii.

Zacznijmy od początku

1. Nie

2. Mam tylko kod bazy i muszę ją obsłużyć w interfejsie graficznym, chciałem się z nią jakkolwiek połączyć za pomocą firebirda i jakieś przykładowe dane z niej wyciągnąć, ale nawet prosta instrukcja import nie działa

3. OK, namówiłeś mnie, ale teraz pytanie czy znowu robiąc cokolwiek według dokumentacji będzie to działać?

Tak. Tylko pytanie: na czym kodzisz? Windows / Linux? Jeśli windows to mam nadzieję że masz setuptoolsy + pip + easy_install doinstalowane? Jeśli nie, to doinstaluj je. 

Druga sprawa: czym ty wcześniej doinstalowywałeś kinterbasedb? Np. poprzez python setup.py install? 

W Windowsie, setuptoola i reszty nie mam doinstalowanej, zaraz to zrobie, kinterbasedb instalowalem przez exe

Jeszcze mam taki małe pytanko, trochę wybiega w przyszłość, ale: w czym zrobić GUI?

Obecnie jedyna sensowna opcja to PyQT (najlepiej wersja 4). TkInter nie dość że stary to często chodzi jak chce. Jakbyś to robił na linuxie miałbyś więcej opcji, a tak na windowsie ledwo co 2-3 biblioteki graficzne działają i jest z tym spory problem. (ogólnie python dla windowsa to słaby pomysł. choć i tak jest teraz lepiej niż kiedyś) 

@Kamatori

Rozumiem, że jesteś doświadczonym programistą Pythona, masz może jeszcze jakiś porady dla osoby takiej jak ja, która dopiero zaczyna.

Tak, pracuję zawodowo jako Python developer (zarówno web jak i elektronika).