Potrzebuje pomocy w uruchomieniu skryptu który tłumaczy słówka. Niestety temat programowania jest mi obcy, i po samodzielnych próbach postanowiłem napisać tutaj. Korzystam z Windowsa 10 64 bity.
Zainstalowałem Pythona 3(64 bit),beautifulsoup4-4.6.0. Przerzuciłem vocab.de do tego samego folderu. Niestety wiersz poleceń po uruchomieniu otwiera się i natychmiast zamyka. Tutaj jest skrypt: LINK
Zakładam, że dobrze masz zainstalowanego i skonfigurowanego w systemie pythona!
Nie uruchamiasz tego przez klikanie w skrypt bo on się wykona i skończy więc nawet okna z wierszem poleceń nie zobaczysz. Musisz uruchomisz skrypt z wiersza poleceń, by to zrobić w najprostszy sposób (mam nadzieję, że w W10 to działa nadal) musisz:
wejść do folderu ze skryptem
trzymając SHIFT na klawiaturze kliknąć na biały tle okna z folderami prawy przycisk myszki (tak jakbyś tworzył nowy folder)
wybrać Otwórz okno polecenia tutaj
Teraz w terminalu podajesz nazwę skryptu i zatwierdzasz enterem. W ten sposób uruchamiasz skrypt, możesz też dodać jakieś dodatkowe polecenia o ile jakiś wymaga.
Nie wiem jak skrypt działa i jak z niego korzystać to musisz doczytać sam w dokumentacji, ja Ci tylko dałem przepis na to jak go uruchamiać.
Okej. Upewniłem się że skonfigurowałem pythona. Zainstalowałem soup, requests z wiersza poleceń. Autor piszę że skrypt nie potrzebuje żadnych parametrów i powinnien odpalić z marszu. Niestety otrzymuje taki wynik:
PS C:\Users\XXX\Desktop\kindle-to-memrise-master> ./kindle2memrise.py
Traceback (most recent call last):
File "C:\Users\xxxx\Desktop\kindle-to-memrise-master\kindle2memrise.py", line 12, in <module>
from bs4 import BeautifulSoup
ModuleNotFoundError: No module named 'bs4'
PS C:\Users\XXXX\Desktop\kindle-to-memrise-master>
Nie masz modułu bs4. To tak w skrócie czego konkretnie dotyczy ten błąd.
Niestety ja pythonowcem nie jestem, a obecnie zajmuję się czymś innym więc nie mam za bardzo czasu googlować problemu, na szybko coś tam znalazłem, ale nic z sensownym rozwiązaniem: