Tablet może i nie jest demonem prędkości ale do aplikacji w której koloruje się obrazki wystarczy.
A więc tablet qilive qt19101 jeszcze wczoraj był używany i nie było najmniejszego problemu a dziś nie reagował na przycisk włączania/wybudzania i nie reaguje na podłączenie do ładowarki.
Co wypróbowałem :
Nie wybudza się po podłączeniu do ładowarki ( powinien wybudzić się ).
Przytrzymać przycisk włączania/wybudzania przez 10 sek ( według instrukcji papierowej bo taka była z tabletem).
Podłączenie do ładowarki na 2 godziny ( nie wiem po co jak wczoraj gdy był odkładany na półkę miał 87%)
Tablet obok włącznika ma jakiś przycisk którego można wcisnąć za pomocą szpilki do wysuwania tacki sim ( od jakiegoś smartfona ), prawdopodobnie to restart
Wciskanie na zmianę, w różnych kombinacjach +/- i power przez jakiś czas ( nic nie dało )
Podmiana ładowarki na inną, inny kabel usb, sprawdzone wszystkie gniazdka elektryczne w domu,
Brak mi już pomysłów co mogło się stać, dlaczego nie chciał wybudzić się, dlaczego nie reaguje na nic. Może ktoś z forum miał podobnie ?
Tablet nie upadł, nie ma żadnych śladów uszkodzeń,nie ma najmniejszej ryski
Edit.
Przed chwilą podłączyłem powerbank i ekran wybudził się ale logo baterii tak jakby świrował.
Edit.2
Widzę że prąd pobiera na wyświetlaczu powerbank’a ponieważ z 77% zeszło na 76%
Tak na 99% bateria Ci w nim padła.
Chemicznie poprostu się zestarzała.
Można to sprawdzić rozbierając urządzenie, podając na piny VCC i GND (gniazdo baterii) napięcie nominalne baterii z zasilacza laboratoryjnego (przy podłączonej baterii) i sprawdzając, czy się uruchomi.
Zwykle czarny i czerwony to zasilanie. Trzeci przewód jest podpięty do elementu termicznego, np. termistora, lub jakiegoś układu w baterii. Informuje on elektronikę o temperaturze, lub o konieczności przerwania zasilania. Tablet ruszy pewnie na baterii, bez tego trzeciego kabelka, ale będzie wtedy pozbawiony zabezpieczenia, więc w trakcie ładowania może dojść do uszkodzenia ogniwa, z zapaleniem się włącznie.
@wasabi1084 A ja zastanawiałem się po co jest ten trzeci kabelek (biały)
Wiem że z baterii idzie zasilanie.
Jako że obecnie nie mam miernika bo pożyczyłem to wziąłem jedną diodę led i przyłożyłem + do + (czerwony) i - do - ( czarny) no i jak wiadomo świeci
Wiem jedno że w ten sposób g… zdziałam bo dioda nie pokaże jakie jest napięcie itd a jedynie że z baterii pewnym sensie „idzie prąd”