Witam! Mam łącze radiowe(nic innego nie da rady, bo nikt nie chce położyć kabli na naszej ulicy), głównym routerem jest TP-LINK TL-WR743ND a do niego jako repeater jest podłączony CISCO WAP2000(Ten TP-LINK ma bardzo mały zasięg wifi, a potrzeba “pokryć” aż trzy kondygnacje - dom wczasowy). CISCO dzieli sieć na dwie: ogólnodostępną i prywatną. Ta pierwsza ma w zakładce VLAN&QoS ustawione ograniczenie do 2 i priorytet 0 a drugi całkowitą prędkość łącza i priorytet 7.
Obie sieci są widoczne, da się z nimi połączyć, ale tylko jedna ma dostęp do internetu - ta ogólnodostępna.
Próbowałam też ustawić CISCO w tryb AP, ale efekt taki sam jak wyżej: Sieć ogólnodostępna działa - można się połączyć, jest dostęp do internetu. Niestety sieć prywatna dalej nie ma dostępu do internetu/ ma ograniczony.
W ustawieniach sieciowych na laptopie dotyczących ww sieci prywatnej znalazłam coś takiego: Wi-Fi ma samodzielnie przypisany adres IP (169.254.232.188) i może nie móc połączyć się z Internetem.
W ustawieniach routera w zakładce status/system performance widnieje coś takiego jak na screenie.