Quad core boot loop


(kosti1) #1

witam,mam jakiś dziwny problem,a mianowicie zakupiłem sobie procka intel quad cora q9550 zamontowałem na płycie gigabyte ga p-35 ds3 (rev 2.1) uruchamiam i robi mi sie bootlop co jakieś 3 sekundy,obecnie mam e2180 i z nim nie mam probemu,bios jest najnowszy,kompletnie nie mam pojęcia co się stało miałem też core duo e8400 i działał do czasu aż zmieniałem mu chłodzenie,teraz jest to samo co z quad corem bootloop,brak jakichkolwiek dzwieków,rest biosu nic nie daje,zmiana również,jak macie jakiś pomysły to piszcie


(JNJN) #2

Ale płyta dalej działa poprawnie na tym CPU?


(kosti1) #3

tak


(JNJN) #4

A pamięci masz jakie?

Bo może płyta ma problem z dzielnikiem? CPU - RAM - 8400 i 9950 to FSB 333

2180 to FSB 200

Może tu problem?


(kosti1) #5

pamieci 667mhz
ale core 2 duo działal i nagle dostał świra,więc to nie pamieci


(JNJN) #6

Ile masz tych modułów?


(kosti1) #7

2 x333


(JNJN) #8

Czyli, masz dwa moduły pamięci 667 MHz.

Te moduły masz takie same, czy różne?

Zobacz, ustawienia pamięci w biosie i zmień z auto na sztywno 667 MHz.

I zmiana CPU i test.


(kosti1) #9

takie same 1gb i 2 gb kingston ustawienia mam teraz na 400mhz obie działają w trybie flex memory cokolwiek to znaczy a procka 2ghz na 3,4 ale na fabrycznych ustwieniach powinien odpalic,wątpie żeby kręcenie szyną coś dało,każdą kość sprawdzałem osobno


(JNJN) #10

No to spróbuj - na jednym module w I banku - ustawienie standard i na sztywno 333 MHz dla pamięci.

Metoda prób i błędów.


(kosti1) #11

nic to nie daje na żadnym slocie


(JNJN) #12

No to chyba uszkodzona płyta?

Nic innego mi do głowy nie przychodzi.


(kosti1) #13

Trudno,na szczeście moge go oddac


(sensu) #14

Jaki masz bios, bo 19550 działa od wersji f14?


(JNJN) #15

Napisał:


(sensu) #16

OK, nie zauważyłem.