Quo Vadis GG - debata o komunikatorach

Rozpoczynamy ogólnonarodową debatę o rynku komunikatorów w Polsce i na świecie.

Na początek - których komunikatorów i sieci używacie?

Historia

Chyba każdy pamięta premierę GG 8. Niektórzy byli świadkami internetowego przełomu - wejścia ICQ i Gadu-Gadu. Później Tlen.pl. Lata ich świetności pozostaną legendą. Najważniejsze wydarzenia z tamtych lat:

• [*:td57k9t8]1996 - ICQ - pierwszy na świecie komunikator[*:td57k9t8]1997 - AOL Instant Messenger - jeden z pierwszych komunikatorów[*:td57k9t8]2000 - Gadu-Gadu - pierwszy w Polsce komunikator[*:td57k9t8]2001 - WPKontakt - jeden z pierwszych w Polsce[*:td57k9t8]2001 - Tlen.pl - jeden z bardziej zaawansowanych na początku XXI wieku[*:td57k9t8]2001 - Kadu - najpopularniejszy klient GG dla Linuksa[*:td57k9t8]2001 - Windows XP + Windows Messenger[*:td57k9t8]2004 - Skype - najpopularniejszy komunikator głosowy i wideo[*:td57k9t8]2005 - GG 7 z nowym wyglądem i (później wycofanymi) rozmowami audio/wideo[*:td57k9t8]2008 - GG 8 oparty na Qt - początek wielkich zmian[*:td57k9t8]2010 - GG 10 już oficjalnie, choć w wersji beta

Na początku komunikatory spełniały tylko swoją pierwotną funkcję, czyli komunikację. Dodatkowe bajery były dostępne w najbardziej zaawansowanych aplikacjach, ale nikt nie wciskał ich na siłę - zazwyczaj jako wtyczki / rozszerzenia. Reklamy w GG i Tlenie gościły prawie od początku.

Czy z GG wszystko w porządku?

Od niedawna GG Networks SA zachęca użytkowników do przejścia na GG 10. Wg opinii testerów jeszcze bardziej obciąża system i zawiera masę zbędnych funkcji. Twórcy zintegrowali GG z pozostałymi usługami. Może interfejs jest teraz bardziej przejrzysty, ale POTWÓR nadaje się tylko do użytku na porządnym sprzęcie (no chyba, że użytkownik przyjmuje postawę konsumencką, tzn. wyłącznie gada, gra w gry, wydaje ciągle na coś kasę - na usługi GG lub partnerów, dzieli się fotkami i zachwyca się o jakże ciekawymi wiadomościami serwowanymi pod listą kontaktów). Nie mam nawet zamiaru tego nigdzie zainstalować.

Z drugiej strony trudno nie dziwić się takiej postawie. Chcą wybić się z nowymi ideami, wyglądem, innowacyjnością, choć konkurencja dawno miała większość funkcji. Dla wielu internautów komunikator, który ma w sobie wszystko, może być zaletą, ale warunek jest jeden - muszą być to usługi GG Networks. Nie ma wyjścia - trzeba czytać skandale, oglądać nieprzyzwoite reklamy, awatary.

Gdyby tam pracowali profesjonaliści, integracja na pewno by nastąpiła, jednak wszystkie usługi pozostałyby na wysokim poziomie. Nie byłoby miejsca na skandale, kardynalne błędy, flashowe reklamy, obciążające system…

Finansowanie komunikatorów

Poruszmy także ten temat. Jest dużo komunikatorów z natywnymi sieciami bez reklam albo z formą nieinwazyjną (Skype, Spik, iDesk i chyba Windows Messenger). W GG są na każdym kroku - nad listą kontaktów, w dymkach, w oknie komunikatora (i to niejedna!), archiwum, wyszukiwarce, SMS, po zalogowaniu i może gdzieś jeszcze… W Tlenie 6 też jest ich sporo, ale są bardziej znośne.

A gdyby tak bez reklam?

Na czym twórcy mogliby zarabiać, chcąc rozwijać i utrzymywać tak duże sieci? Reklamy na WWW to stanowczo za mało. Może płatne usługi? Przecież jest na czym zarabiać: VoIP (Gadu NaGłos, Tlenofon), wersje profesjonalne (GG Pro), reklamy w usługach, sponsoring, opłaty za inne usługi… Dużo można wymyślać, ale mimo wszystko przychody z reklam są największe. Nikogo nie interesuje, jakie szkody społeczne i ekonomiczne powodują.

Opłaty za komunikator?

To byłby absurd. A może są tutaj zwolennicy takiego podejścia? Czy wolelibyście płacić niewielką sumkę w zamian za porządny komunikator internetowy, oferujący usługi najwyższej jakości i bez żadnych reklam?

A może Jabber?

Twórcy Fotki już próbowali przekonać do XMPP. Nie wyszło im. Może jednak nam się uda? Zadanie jest utrudnione, bo oryginalny klient GG nie ma obsługi XMPP. Tlen 7 ma, ale ze względu na długi start, niską stabilność i wysokie użycie pamięci wirtualnej nie polecam.

Quo Vadis GG? Którą drogą powinni pójść twórcy komunikatorów i polskich sieci?

Zachęcam do otwartej dyskusji :slight_smile:

Nie wiem, czy protesty coś pomogą, bo ostatnio panuje trend na dostawianie kolejnych reklam, a nie na usuwanie. Jedynie ostra konkurencja i groźba przejściem na otwarte standardy coś zmieni. Tylko jak doprowadzić do takiej sytuacji (w której i tak jakaś sieć musi dominować, aby każdy mógł z każdym gadać)?

Ankieta o GG 10 (stworzona przez inną osobę)

Od niedawna używam Windows Live Messenger połączony razem z pocztą email oraz sporadycznie GG i skype. Odejściu od GG zawdzięczam tym że w komunikatorze tym jeśli ktoś do mnie napisał to ukrywało to część wiadomości (jeżeli ktoś np coś sprzedaje na GG i piszą do niego różne osoby z poza kontaktów ten wie o czym mowa, nienawiść do GG również zawdzięczam jego programowi który zawiera zbędne dla mnie dodatki. Windows Live Messenger zachęcił mnie tym że nie zawiera reklam,i mam do niego dostep w każdym praktycznie systemem z windows :wink:

Gdyby WLM był bardziej popularny, też bym się na niego przesiadł, jednak mało kto zakłada konto tam, a jak zakłada, to dość szybko zapomina o nim, bo nie jest tak popularne, bynajmniej w Polsce (a może mnie zaskoczycie mówiąc, że nie ? :D)

Ja używam od prawie roku AQQ i jestem bardzo zadowolony, chociaż od jakiegoś czasu zaczynają się reklamy… A z tego, że aktualizuję zawsze do najnowszych, w tym beta, wersji, nie zostaję przy tych bez reklamowych wersjach, o ile taka jest ;).

Protokół GG i Jabber, jednak z Jabbera rzadko kiedy korzystam, bo i mało kto wśród znajomych go posiada, więc zmuszony jestem korzystać z GG, co przy używaniu GG 8 i 10 było mordęgą, bo często coś siadało albo zmulało całkowicie komputer. Taki kombajn do wszystkiego i do niczego się z tego robi.

Prócz tego oczywiście Skype, bo z niektórymi chociaż przez kamerkę muszę się widzieć :slight_smile:

Witam!

Osobiście - dłuuuugo używałem gg wer. 6 bądź 7, potem przeszedłem na tlen (równolegle z założeniem konta w o2.pl) i z niego korzystałem kilka ładnych lat. AQQ zagościło u mnie jeden dzień, nie sprawdziło się i poleciało. Teraz korzystam z ■■■/WTW - bardzo minimalistyczny komunikator, wyjątkowo mi odpowiada, żadnych reklam, obsługa XMPP - wszystko, czego potrzebuję. Na linuksie - którego jestem dumnym posiadaczem od tygodnia - miałem najpierw Kopete, lecz nie pobrał mi listy kontaktów, więc przeszedłem na Pidgina - ten także ma wszystko, czego potrzebuję… Dla mnie komunikator ma służyć do komunikacji. Nie lubię kombajnów, preferuję wiele aplikacji, każda z innym zastosowaniem. Nie jestem Fanboyem żadnej marki, gdy coś mi odpowiada, po prostu zaczynam z tego korzystać. Za komunikator NIGDY nie mam zamiaru płacić. Zawsze darmowe, tak samo jak system (chyba że mam OEM), pakiet biurowy itd.

Aha, pidgin podbił moje serce - dodatkiem, który mruga diodą nad monitorem, oświetlającą klawiaturą, gdy ktoś mi przyśle wiadomość. Taki fajny dodatek :D.

Whatever to się w pełni nazywa. ■■■ to był taki żart autora.

A jedyny komunikator, który spełnia wszystkie moje potrzeby (tylko raczej niezbyt stabilny jest) to AQQ. Inne mają problemy z wysyłaniem plików/grafik do niektórych sieci, co je dyskwalifikuje - często wysyłam na GG/XMPP screeny.

Zainstalowałem kiedyś Pidgina na Windowsie. Wysypał się przy konfiguracji GG. Wyleciał natychmiast. Później AQQ - spodobał mi się, używałem przez kilka dni, ale ostatecznie zostałem przy Tlenie 6 (wersji testowej jeszcze bez reklamy nad listą kontaktów) - zdążyłem się przyzwyczaić, odkąd mam Internet :slight_smile:

Integracja z usługami nie przeszkadzałaby mi i z pewnością innym, gdyby:

• napisali porządnie komunikator, a usługi byłyby dodatkami, które da się wyłączyć

• usługi nie obciążałyby znacznie komputera

Niestety, GG Networks wypuścił ciężki kombajn, z którego każe korzystać i jeszcze wyświetla reklamy, gdzie się da. Taka sytuacja jest skandaliczna i niedopuszczalna. Teraz pomyślmy, jak wpłynąć na rynek komunikatorów. Może ostra konkurencja doprowadzi do zmian? Tylko który komunikator lub którą sieć mamy polecać znajomym i nieznajomym?

Moje postulaty:

Ja od siebie napiszę że gg używam wyłącznie do rozmów tekstowych i przesyłania plików.

GG10 może i faktycznie ma milion niepotrzebnych funkcji ale nauczyłem się je ignorować (ewentualnie rozmowy video się przydadzą + jakiś infobot).

Mnie najbardziej denerwowały reklamy (dodam że nie miałem sytuacji żeby żółty mi się w rozmowę wciął albo żeby z openfm coś mi się wcieło czego akurat słucham). Od czasu jak zainteresowałem się nowym Banner Killer dla gg10 muszę przyznać że obcowanie z tym komunikatorem stało się przyjemniejsze.

Plichu i jednocześnie też używasz programu niezgodnie z licencją, czyli mówiąc wprost: nielegalnie.

Na temat GG można by napisać książkę. Ze swojej strony polecam lekturę mojego bloga na dobrych programach, gdzie GG jest głównym tematem moich rozważań :slight_smile:

Generalnie GG nazbierało sobie sporo użytkowników, dzięki czemu mają ogromną bazę odbiorców reklam, co wykorzystują do ostatniej kropli.

@VPN

Zdaję sobie z tego naprawdę. Ale nic nie poradzę.

Nie wstydzę się nawet powiedzieć że mimo wad lubię ten komunikator w połączeniu z Banner Killerem.

Gdybym został zmuszony do zmiany to zapewne padłoby na kadu bo który komunikator pod windowsa oferuję taką prostotę i zero reklam?