Radeon 9200 - komputer resetuje się podczas gry

Witam! Niedawno kupiłem sobie kartę Radeona 9200. Po podłączeniu jej wszystko jest ok. Ale kiedy odpalam grę w tym przypadku Fife 2008 po paru minutach ok. 3 komputer sam się resetuje lub wychodzi do pulpitu. Nie wiem co jest grane. To samo dzieje się na zasilaczu Codegena 300W i zasilaczu ATX Power Supply 350W. Odinstalowałem sterowniki od starej karty Nvidii i ATI. Zainstalowałem na nowo najnowsze ATI Catalyst + nowe sterowniki do płyty głównej, lecz to też nic nie dało.

Mój sprzęt:

Płyta główna: Asus A7V600-X

Procesor: Duron 1000

Pamięć: 512 MB DDRAM

Monitor: Philips 105S (105S2)

Karta Graficzna: Radeon 9200 128 MB

Dyski: SAMSUNG + SEAGATE

Proszę Was o pomoc, bo już sam nie wiem co mogę jeszcze zrobić :confused: Wydaję mi się, że zasilacz 350W powinien spokojnie starczyć ale chyba jednak nie…?

Pozdrawiam :slight_smile:

oba są bardzo słabej jakości. zacznij od podliczenia porządnego zasilacza, następnie podłącz inną kartę graficzną - jeśli masz - testowo (jak nie to skombinuj - pożycz od kolegi).

być może vga uszkodzona albo przegrzewa się.

No i chyba dlatego nie działa, do tej karty możesz zainstalować max. catalyst 6.5 bodajże, nowsze nie będą poprawnie działać

Tzn. mam obecnie podłączonego GeForce 2 MX/MX 400 i Fifa 08 na niej nie rusza, ale inne gry chodzą dobrze m.in. Fifa 2007. A co do zasilacza to nie mam skąd pożczyć większego niż 350W :frowning:

Moja pomyłka, chodziło o Catalyst 6.5

Zapoznaj się proszę z tą stroną i zmień tytuł na konkretny, używając

funkcji icon_edit.gif

A masz tak tylko z Fifa 08??? Bo może to po prostu wina gry…

I jeśli chodzi o zasilacz - on nie musi być mocniejszy, tylko ma być lepszej firmy, np Amacrox czy Chieftec.

a Mój sprzęt:

Zasilacz: GNIOT bezfirmowy 300W

Płyta główna: Shuttle AK12A KT133A [Ver. Biosa: AK12ASOK]

Procesor: Duron 1000 Mhz

Pamięć: 384 MB SDRAM / 133 Mhz [3 x 128 MB]

Monitor: HP 17’

Karta Graficzna: Radeon 9000 128 MB

Dyski: 250 GB

i fifa chodzi elegancko :slight_smile: nawet nie tnie przy zmniejszonych detalach

wydaje mi sie ze to wina grafiki… kupiles widocznie jakas trefna karte… podlacz inna karte i sprawdz jak chodzi

pozdr

Sony_84 , do twojej konfiguracji potrzebny jest markowy zasilacz o minimalnej mocy 360 Watt. Nie można wykorzystywać zasilacza na 100 % możliwości. Przykładem dobrej firmy jest np. http://www.allegro.pl/search.php?string … &country=1

http://www.komputronik.pl/Tagan/Zasilac … ,374_1696/

Zasilanie dobrej jakości z markowego zasilacza to podstawa, aby komputer działał bezproblemowo.

dzieki gracz-online wiem ze powinienem miec lepszy zasilacz ale ten jakos od 3 lat sie sprawuje ok… wiem ze zasilacz to w sumie podstawa dalem tylko porownanie ze blad tej gry FIFA 08 to raczje nie bedzie wina zasilacza bo mi na slabym chodzi ok

zasilacz taki mam bo mam slabego kompa :wink: jak zmienie kompa to juz oczywiscie z lepszym zasilaczem :wink:

pozdraiwam

dobry żart :slight_smile: potrzebujesz zasilacza z silną linią +5V jeśli chodzi o pobór mocy to wystarczy 250W a nawet mniej.

Technik_elektro , najwyraźniej nasz ochotę ze mną na polemikę. Oto moje argumenty: Osobiście mam CHIEFTEC-a 360 W (wersja z dwoma wentylatorami). Zasila on procesorem Pentium III 933 MHz z GeForce 3 Ti 500. Klasa mniej wiecej ta sama, co Radeon 9200. Poprzednio miałem zasilacz twojego stylu, przyjacielu i były problemy. Każdy sprzedawca wmawiał, mi że dobrze działa. Napięcia miał dobre, ale ogólnie nie pracował stabilnie. Określnie niestabilności jest trudne do zauważenia, ponieważ zależy od zmiennych, (zgodnych z czasową charakterystyką nagrzewania) warunków termicznych w komputerze.

W sprawie FIFY, to trzeba mieć kartę z obsługą DirectX 9 a nie 8, kolego Sony_84.

kolego gracz-online pomylilo Ci sie :slight_smile: mi fifa chodzi elegancko na radeonie 9000 :slight_smile: ja tylko pisalem koledze ktory pisal tego posta ze fifa nie ma nic wzpolnego z zasilaczem ze mu nie chodzi :slight_smile: ja mam slaby sprzet ale FIFA MI CHODZI ELEGANCKO :slight_smile:

chociaz nie moge sprzelic zadnej bamki jestem slaby w fife :stuck_out_tongue:

pozdrawiam :smiley:

polecam zasilacze ModeCom - ja sam mam 350W i śmiga bez żadnych problemów od nowości :slight_smile: ( tylko nie feel !!

jaki to był zasilacz podaj markę i model a nie jakiś - jakiś to wiadomo jaki codegen,feel,mustang itp.

słuchaj się dalej sprzedawców którzy jak tylko wyczują że nie masz wystarczającej wiedzy to to wykorzystają wciskając delikwentowi leżaki magazynowe lub to ci się w ogóle nie sprzedaje.

wystarczy miernik elektryczny i trochę cierpliwości.

Do dnia dzisiejszego nie rozwiązałem tego problemu. Znalazłem informacje w necie, że ta karta nie obsługuje Directx 9.0c więc może to dlatego?

Nazwa producenta chipsetu ATI

Typ Chipsetu Radeon 9200

Złącze AGP x4/x8

Wielkość pamięci 128 MB

Typ pamięci DDR

Szerokość magistrali pamięci 128 bit

RAMDAC 400 MHz

Low Profile Nie

Chłodzenie chipsetu PASYWNE

Chłodzenie (opis) RADIATOR

Wyjścia D-Sub na karcie 1 szt.

Wyjścia DVI na karcie 1 szt.

Wyjście TV S-Video na karcie

Zgodność programowa Directx 8, OpenGL

Złącza - wyjścia (DVI-I/TV): tak/tak

Daj może jakiś nadmuch na karte bo widze że masz sam radiator być może się przegrzewa i gra się sypie. u mojego kumpla fifa 08 na r 9200 na catalystach chodzi bez problemu

Daj jakiś nawiew na karte i powinno pomóc jeśli nie pomoże karta jest nie teges :roll:

karta z dx 9.0c obsługuje shadery 3.0

karta z dx 9.0 obs. shadery 2.0

dx8 - 1.4 albo 1.1 nie pamiętam

dx7 - 0.0 :smiley: (GF seria MX)

Karta się po prostu przegrzewa, mam tak ze swoim Radeonem 9000, po lekkim podkręceniu cały czas mi się komputer restartował, ponieważ temperatura była zbyt wysoka, zamontuj na karcie chłodzenie i problem zniknie :slight_smile:

http://allegro.pl/item266577400__therma … ztuk_.html