Witam! Niedawno kupiłem sobie kartę Radeona 9200. Po podłączeniu jej wszystko jest ok. Ale kiedy odpalam grę w tym przypadku Fife 2008 po paru minutach ok. 3 komputer sam się resetuje lub wychodzi do pulpitu. Nie wiem co jest grane. To samo dzieje się na zasilaczu Codegena 300W i zasilaczu ATX Power Supply 350W. Odinstalowałem sterowniki od starej karty Nvidii i ATI. Zainstalowałem na nowo najnowsze ATI Catalyst + nowe sterowniki do płyty głównej, lecz to też nic nie dało.
Mój sprzęt:
Płyta główna: Asus A7V600-X
Procesor: Duron 1000
Pamięć: 512 MB DDRAM
Monitor: Philips 105S (105S2)
Karta Graficzna: Radeon 9200 128 MB
Dyski: SAMSUNG + SEAGATE
Proszę Was o pomoc, bo już sam nie wiem co mogę jeszcze zrobić Wydaję mi się, że zasilacz 350W powinien spokojnie starczyć ale chyba jednak nie…?
oba są bardzo słabej jakości. zacznij od podliczenia porządnego zasilacza, następnie podłącz inną kartę graficzną - jeśli masz - testowo (jak nie to skombinuj - pożycz od kolegi).
Tzn. mam obecnie podłączonego GeForce 2 MX/MX 400 i Fifa 08 na niej nie rusza, ale inne gry chodzą dobrze m.in. Fifa 2007. A co do zasilacza to nie mam skąd pożczyć większego niż 350W
Sony_84 , do twojej konfiguracji potrzebny jest markowy zasilacz o minimalnej mocy 360 Watt. Nie można wykorzystywać zasilacza na 100 % możliwości. Przykładem dobrej firmy jest np. http://www.allegro.pl/search.php?string … &country=1
dzieki gracz-online wiem ze powinienem miec lepszy zasilacz ale ten jakos od 3 lat sie sprawuje ok… wiem ze zasilacz to w sumie podstawa dalem tylko porownanie ze blad tej gry FIFA 08 to raczje nie bedzie wina zasilacza bo mi na slabym chodzi ok
zasilacz taki mam bo mam slabego kompa jak zmienie kompa to juz oczywiscie z lepszym zasilaczem
Technik_elektro , najwyraźniej nasz ochotę ze mną na polemikę. Oto moje argumenty: Osobiście mam CHIEFTEC-a 360 W (wersja z dwoma wentylatorami). Zasila on procesorem Pentium III 933 MHz z GeForce 3 Ti 500. Klasa mniej wiecej ta sama, co Radeon 9200. Poprzednio miałem zasilacz twojego stylu, przyjacielu i były problemy. Każdy sprzedawca wmawiał, mi że dobrze działa. Napięcia miał dobre, ale ogólnie nie pracował stabilnie. Określnie niestabilności jest trudne do zauważenia, ponieważ zależy od zmiennych, (zgodnych z czasową charakterystyką nagrzewania) warunków termicznych w komputerze.
W sprawie FIFY, to trzeba mieć kartę z obsługą DirectX 9 a nie 8, kolego Sony_84.
kolego gracz-online pomylilo Ci sie mi fifa chodzi elegancko na radeonie 9000 ja tylko pisalem koledze ktory pisal tego posta ze fifa nie ma nic wzpolnego z zasilaczem ze mu nie chodzi ja mam slaby sprzet ale FIFA MI CHODZI ELEGANCKO
chociaz nie moge sprzelic zadnej bamki jestem slaby w fife
jaki to był zasilacz podaj markę i model a nie jakiś - jakiś to wiadomo jaki codegen,feel,mustang itp.
słuchaj się dalej sprzedawców którzy jak tylko wyczują że nie masz wystarczającej wiedzy to to wykorzystają wciskając delikwentowi leżaki magazynowe lub to ci się w ogóle nie sprzedaje.
wystarczy miernik elektryczny i trochę cierpliwości.
Daj może jakiś nadmuch na karte bo widze że masz sam radiator być może się przegrzewa i gra się sypie. u mojego kumpla fifa 08 na r 9200 na catalystach chodzi bez problemu
Daj jakiś nawiew na karte i powinno pomóc jeśli nie pomoże karta jest nie teges :roll:
Karta się po prostu przegrzewa, mam tak ze swoim Radeonem 9000, po lekkim podkręceniu cały czas mi się komputer restartował, ponieważ temperatura była zbyt wysoka, zamontuj na karcie chłodzenie i problem zniknie