Radeon HD 4870- wymiana wentylatora?

Witam

Jestem posiadaczem karty ATI Hd 4870. Nie grzeje się za bardzo, lecz myślę nad wymianą samego wentylatora w standardowym chłodzeniu. Obecny wentylator jest wykonany z metalu, kręci się ciężko, a przy wysokich obrotach wydaje duży hałas.

Czy jest możliwość wymiany samego wentylatora? Chłodzenia nie chcę wymieniać, bo na razie nie ma takiej potrzeby.

Najpierw to przesmaruj łożysko jakimś smarem.

Żart,jakimś ? .Może być masło ? .Smarując łożysko możesz :

1.Może pomoże ale tak czy siak na jakiś okres czasu.

2.Wentylator może przez krótki okres czasu chodzić ciszej lecz w odstępie krótkiego czasu zacznie wyć gorzej niż było przed nasmarowaniem

3.Łożysko padnie ,często bywa tak że nasmarowanie zmniejsza opór i wentylator kręci się szybciej niż powinien,grzeje się i szybko pada na amen.

Jeśli chcesz użyć smaru to polecam smar maszynowy lub WD 40 w ilości bardzo małej,kropelka mała wystarczy.

Ja polecam użycie oliwy do smarowania maszyn do szycia, spróbowac warto, ale patrz na uwagi z postu powyżej.

Prawdopodobnie posmaruję łożysko smarem, ale nie wiem jakie będą konsekwencje (mówiliście, że może paść).

Na starcie karta bootuje z domyślnym zegarem 750, i wentylator wydaje ogromny hałas. (gdzieś 80% wentylator)

Później wentylator ucisza się, nie słychać hałasu.

Chodzi mi oto czy mogę dokupić plastikową wersję samego wentylatora, lecz o podobnej wydajności, i nie głośnego przy maksymalnych obrotach?

bios na karcie na starcie odwoluje się do 80-100 % wykozystania wentylatora,jest to standardowe w kartach,choc zaleznie od producenta .Dopiero po zainicjowaniu sterownika przez system wentylator jest sterowany.Jeśli chodzi o wentylator szybciej możesz na allegro znaleźć chłodzenie z demontażu lub kartę uszkodzoną z chłodzeniem.Szybkość wentylatora możesz zdefiniować np: w MSI Afterburner .

1. Te karty są bardzo ciepłe i to nic niezwykłego.

2. Jaką masz obudowę? Dobra wentylacja w obudowie to absolutne minimum do tych kart…

Posmarowałem łożyska smarem i efekt jest pozytywny.

Tak jak już mówiłem, tylko na starcie wentylator dostaje kopa, później jest cisza.

Chodziło mi o to jak można zredukować hałas przy maksymalnych obrotach, np. poprzez kupno plastikowego.

Smar bardzo pomógł wyciszyć wentylator na starcie.

Dzięki za pomoc !

@DebeściK_2012

Moja karta w spoczynku ma 45-51 stopni. Wentylator jest ustawiony na auto i kręci się około 16 -18 %

W mojej budzie jest wentylator z przodu, który wciąga powietrze.