Hejka, mam pewien problem z nowym kompem. Wczoraj go sobie złożyłem, wgrałem Windowsa 10, najnowszy update, wszystkie sterowniki itd. Podczas przeglądania neta czy też robienia czegoś na pulpicie temperatura karty wynosi około 40-50°C i wszystko jest super lecz gdy tylko odpalam jakąś gierke to nagle moja karta graficzna zaczyna wariować, obciążenie GPU skacze do 95% a jej temperatura z 40°C nagle podskakuje do 75°C-85°C. Nie chodzi tutaj o to, że odpalam jakieś najnowsze tytuły w Full HD na najwyższych tylko odpalam zwykłego LoLa który chodzi nawet na wiekowych komputerach.
70-80 stopni przy obciążeniu to nic strasznego, karty się tak grzeją. Prawdopodobnie jakbyś miał wersje od innego producenta z autorskim chłodzeniem, np Asus Direct CU II to mógłbyś mieć ok 2-6 stopni mniej, ale żadnych cudów. Skoro przełożyłeś kartę ze starszego PC, a na nim miałeś mniejsze temperatury, to prawdopodobnie np CPU go tam ograniczał i dopiero teraz rozwija skrzydła
Jak chcesz mniejsze temperatury to musiałbyś zwodować swój zestaw (chłodzenie wodne).