Cześć. Wymieniłem swojego Zotac GTX1050ti na Powercolor Radeon RX 6600. Ja tu zadowolony, że zyskam dużą różnice w jakości i płynności a tu „zong”. W FS22 do tej pory grając na średnich rozgrywka była płynna, a przy nowej karcie na tych samych ustawieniach są „ścinki” spadki FPS. Próbowałem instalacji tylko sterownika jak i z oprogramowaniem - efekt ten sam. Dotyczy to również innych gier. Bawiąc się podglądem wydajności z poziomu aplikacji AMD zauważyłem, że wykorzystanie tej karty nie przekracza 60%. Dodam, że odinstalowałem oczywiście sterowniki od Geforce. Macie jakieś sugestie?
ilentiumPC Vero L3 500W. Dodam, że mam 1 kość 8GB DDR4-2666MHZ. Wobec tego istnieje rzetelny test do przeprowadzenia tego czy ta karta nie jest w żaden sposób ograniczona?
Edit. Mam urządzenie wkładane do gniazdka elektrycznego, pokazuje pobór mocy - iść w tę stronę?
Twój zasilacz jest zupełnie wystarczający do takiej konfiguracji. Karta ma TDP na poziomie 130-140W, procesor - 65W. Minimalny zasilacz do tej karty to 300W
Wejdź sobie tutaj i wprowadź swoją konfigurację - zobaczysz ile mniej więcej mocy pobiera twój zestaw.
Przy okazji, sporo tracisz na tym, że masz tylko jedną kość RAM i do tego o prędkości 2666 MHz. W trybie dwukanałowym i po wymianie RAM na 3200 MHz (bo taką prędkość obsługuje twój procesor) w wielu przypadkach zobaczyłbyś całkiem spory przyrost wydajności, zarówno w minimalnych jak i średnich wartościach fps.
Dla pewności postawiłem system na drugim dysku SSD instalując najnowsze sterowniki dla płyty i grafiki. Sterowniki dla karty zainstalowałem dla testu w wersji "Driver only, „Minimal” oraz „Full” - efekt ten sam.
Postawiłem Windows 10 od nowa dla 100% pewności. Zauważyłem, że gra FS22 na tym RX6600 chodzi gorzej na ustawieniach średnich niż na bardzo wysokich. Szczerze nie rozumiem przypadłości. A czy to, że moja płyta jest w standardzie PCIE 3.0 a nie PCIE 4.0 nie mam czasem na to wpływu? Lub monitor?
Monitor tak - jeżeli go zmieniałeś. Karta będzie wolniej działać jeżeli wymieniłeś monitor na 4K albo 144Hz. Natomiast sprawdź w AMD ADRENALIN czy nie włączył ci się jakiś cichy profil, który tłamsi wydajnosć.
A co do AMD ADRENALIN ważącego miliard GB, przy całej swojej wadze nie umie on wskazać, czy karta przypadkiem sobie nie wynegocjowała wolniejszego złącza PCI. Użyj w tym celu HWINFO64.
Nie jestem pewny, na ile PCIe 3.0 ma wpływ w tym przypadku, ale zapewne przy wyższym obciążeniu, typu 4K + 144Hz + RT wersja 4.0 jest potrzebna… z definicji. Nic mądrego tu nie mówię
Co do monitora to pracuje na Dell P2014H (60HZ), połączony jestem za pomocą DisplayPort, nawet dla pewności zmieniłem wyjścia miejscami ale efekt ten sam.
Testowałem na różnych kombinacjach AMD ADRENALIN - można zauważyć poprawę ale nadal to jest nieoczekiwany spadek FPS co pewnie jet powiązane ze spadkiem zużycia GPU.
Według tego programu, który wskazałeś to przepustowość jest na poziomie 8GTS - czyli standard PCIe 3.0 - tak moja płyta obsługuje.
Szczerze to jestem nawet gotowy dokonać zwrotu tej karty i zostać przy moim leciwym 1050ti - ale jednak nie chce się poddać i szukam rozwiązanie tam gdzie jest możliwe.