Radiator dla gtx 1650 Super

Posiadam od znajomego Gigabyte GTX 1650Super tylko brak w nim radiatora… Ktoś wie o jakimś radiatorze lepszym niż standardowy, który pasowałby do tej karty?

… a co się stało z radiatorem, bo w ramach usuwania łatwo uszkodzić np czip. Po wtóre, nie ma “standardowego” radiatora. każda firma daje inny, więc wiesz… Żeby to sensownie działało zostaje Ci metoda prób i błędów.
Tzn. zmierz długosć karty, poszukaj karty o podobnym poborze mocy i układzie np kości pamięci. Następnie szukaj chłodzenia lub starej karty dawcy, np. na Aliexpresie.

Oczywiscie jest chłodzenie wodne, jakieś powinno pasować, ale Super to nie piec do takich inwestycji i nie dam głowy, ze Twoja działa.

Nie wiem co się stało… z alli nie che kupować :confused:

No to poszukaj danych technicznych i wymiarów jakichś GT460 czy innych kart o poborze mocy około 100W i rób przeszzep z trupa. :slight_smile:

Wyślij zdjęcie modelu karty z jej odwrotu ( i najlepiej z frontu też bo może uszkodzona…) będzie tam naklejka z dokładnym modelem np gtx 1650 super zotac amp

W necie widze, że radiator obejmuje RAMy i sekcję zasilania.

… więc posukaj takiego modelu, który miał na PCB w tym samym miejscu i też obejmował. :slight_smile:

Ewentualnie zobacz ile masz miejsca i zrób radiatory samemu, terpoada i miedziane radiatorki kosztują grosze w porównaniu z całę kartą. :slight_smile:

Opcja 3 szukaj na ebayu czegos takiego lub przeproś sie z majfriendsmi. :slight_smile:https://pl.aliexpress.com/item/4000215360498.html

A co to znajomy robił że zepsuł nową kartę która widnieje na rynku paru miesięcy i do tego zgubił radiator…

A bo ja wiem, nie chce powiedzieć. Karta działa. Nie mogę włożyć byle jakiego radiatora bo nie wiem jak bardzo sie grzeje sekcja zasilania i ramy.

… uruchomiłeś bez radiatora, czy “u mnie działała”. :slight_smile: ?

… więc wyrzuć kartę. :slight_smile: Nigdy nie dowiesz sie jak mocno sie grzeją i jaka ilość ciepła dokładnie musi zostać odprowadzona. Mozesz tylko “na czuja” dobrać radiator od karty z TDP około 100 i, jeżeli nie obejmie czegoś w Twojej, uzupełnic miedzianymi radiatorami do elektroniki.

NV nie da Ci dokumentacji i nie powie “co dokładnie” masz kupić. A zakup "porządnego chłdozenia wodnego, do niepewnej karty, odradzam. :slight_smile:

To nie tak że wodne chłodzenie sie zmarnuje wystarczy w przyszłości tylko wymienić na inny blok wody który będzie pasował do procka lub grafy reszta układu zostaje - pompka zbiornik itd…

Tyle, że próg wejścia jest dość wysoki, bo zbudowanie chłodzenia wodnego przewyższy wartość 1650 Super. A potem jeszcze zakup kolejnych bloków wodnych dla nowych grafik za 150+ EUR od sztuki.

Ja wiem że to jest kosztowny zakup ale to nie tak jak macrin mówi że to 1 razowy/użytkowy zakup.
Dobre wodne chłodzenie można trzymać przez 3 pokolenia pc :slight_smile:

Czekajcie, czekajcie. Skoro już nie ma radiatora to nie lepiej zwykłe chłodzenie z procesora jeśli pod grafiką jest na nie miejsce?

hahaah ten to lubi eksperymentować ale to chłodzenie tylko chłodzi gpu grafiki a co z kościami i sekcją zasilania
jak buda na tyle szeroka to może boczny dodatkowe wiatrak by zdał rezultat chociaż nie przy takim potworze to go kostka będzie blokować podmuch powietrza…

Lepiej jednak chłodzenie gdzie wieje bezpośrednio na całe pcb

No, ale wiesz przy gtx 1650 i jego niewygórowanym TDP chyba bym poszedł w tą stronę, ewentualnie +2 wentylatorki do obudowy i powinno być. W roli chłodzenia pewnie spartan pro by wystarczył.

w sumie jak by wentylatory dodatkowe na boczną sciane sie nie mieściły to zawsze można przykręcić od strony zewnętrznej xD

Poszukaj takiego samego niesprawnego ale trafienie może okazać się ciężkie.
Dedykowanego wodnego nie ma sensu nawet szukać czy zakładać na tak chłodną kartę.

W sieci można dostać małe radiatory na pamięć, z chłodzeniem układu poradzi sobie praktycznie każde chłodzenie CPU, dopasuj coś, może Rajintek Juno?