Radio samochodowe i opóźniony dźwięk bluetooth

Witam. Mam następujący problem. Posiadam POCO X6 Pro, gdy łączę się z radiem w ciężarówce przez bluetooth i włączę np YouTube. To na YouTube uleci już 4 sekundy i dopiero wtedy zaczynam słyszeć dźwięk. Tak samo filmik się skończy, a ja dźwięk słyszę jeszcze przez 3 sekundy. Tak samo jest że Spotify i innymi tym podobnymi.

Na słuchawkach bluetooth nie ma takiego efektu.

Czy można coś z tym poradzić ?

4 sekundy to sporo jak na Bluetooth. Rozumiem, że to jest Bluetooth wbudowany, od producenta samochodu.

Wpisałbym w Internet model/rocznik auta i sprawdził czy inni mają taki problem. Jeżeli tak to może ktoś go rozwiazał. Opcją jest zawsze dostawienie własnego odbiornika Bluetooth, ale nie jest takie proste. Raz radio musi mieć dostępne wejście Audio a dwa odbiornik BT trzeba zasilić. Często np zasilanie z zapalniczki wprowadza buczenie od silnika.

Sprawdź jeszcze czy ten sam problem jest z innym telefonem.

Tak jest to wbudowane radio. Jest to Mercedes Actros 2022r. Zauważyłem też że jak się dopiero co połączy z radiem to opóźnienie jest małe około 0.5 sekundy a im dłużej jest połączone tym gorzej.

Podłączyłem Samsunga A54 i niestety jest to samo

Do tego radia można jedynie coś podłaczyc via USB

Podejrzewam że w tych ciężarówkach może być kilka rodzajów radia w zależności od standardu. Ja mam takie :

Może być walnięty moduł bluetooth. Ja mam w domu amplituner Yamaha R-N402D i bluetooth nie ma opóźnienia, ale przerywa od czasu do czasu. Już tak mam od bodaj 7 lat. Kupiłem adapter bluetooth pod AUX od Ligitech, ale muza grała ciszej.

Też myślałem właśnie o takim transmiterze bluetooth - AUX ale niestety auxa nie ma

W starszych autach sygnał można podać na port od zmieniarki CD, który był z tyłu radia https://allegro.pl/kategoria/sprzet-car-audio-zmieniarki-cd-302613?string=adapter%20aux (polecam sam kabelek a moduł BT dobry kupić osobno)

Ten samochód jest raczej zbyt nowy, żeby mieć takie wejście (nie znam się na car audio ale myślę że portów na zmieniarkę dziś nikt nie instaluje?). Nawet jak wejście jest to wyjąć takie radio też nie jest łatwo.

Jeżeli będziesz zdesperowany to opcją jest Adapter BT FM https://allegro.pl/listing?string=adapter%20bt%20fm

Telefon łączy się do adaptera po BT a adapter nadaje sygnał, który łapiesz w radio na częstotliwości FM. Niestety jakość jest kiepska, nawet nie jest blisko tego co uzyskasz przez dobry Bluetooth

Możesz też spróbować zmienić w telefonie kodek Bluetooth, jeżeli radio w samochodzie będzie w stanie obsłużyć więcej niż jeden https://www.androidpolice.com/change-bluetooth-codec-android/

Normalka w wielu radiach. Sprawdź następujące rozwiązania. W telefonie przejdź do trybu programisty (tam te kilka razy się klikało w coś tam w androidzie, znajdź sobie), i ustawienia od BT. Tam można wymusić różne rodzaje wersji BT, kodeki itp. pokombinuj z innymi rodzajami, może któryś będzie działał ok.

Jak nie, to pozostaje poszukać apki, która daje opóźnienie, są takie na bank, bo 100 lat temu :slight_smile: coś takiego ro biłem i fungowało.

Chyba, że masz IPhone, to wtedy pozostaje po prostu pomodlić się do Steva .

Mam androida więc poszukam takiej apki.

Tylko u mnie jest ten problem że odpalasz muzykę a słychać ja dopiero po 5 sekundach więc nie wiem czy jakaś apka to ogarnie.

Narazie zamówiłem transmiter zobaczymy jak się będzie sprawował jak się nie sprawdzi będę dalej kombinował.

Z tymi kodekami próbowałem już wcześniej ale nie daje to zbyt efektu.

Eh Mercedes prawie nówka i żeby takie problemy śmieszne były :pensive:

Swoją drogą dzięki za pokazanie że można do zmieniarki takie coś przełączyć. Mam stare BMW i chciałem właśnie zostawić oryginalne radio tylko że dodać bluetooth, a zmieniarke mam więc problem się rozwiązał :slight_smile:

Mam bardzo dobre doświadczenia z podłączeniem takiego czegoś XDuoo XQ-50 Pro2 odbiornik Bluetooth z DAC - Opinie i ceny na Ceneo.pl do portu zmieniarki fabrycznego radia w starszym aucie.

Samochód fabrycznie miał całkiem przyzwoitą instalację, ale grała jakoś płasko i bez wyrazu do tego stopnia, że myślałem żeby ją wypruć i wstawić coś innego… Po podłączeniu XDuoo uśmiech pojawił się na twarzy (a jak jest dobre źródło np Tidal + LDAC to bajka).

Z minusów, o których trzeba wiedzieć, taki BT trzeba zasilić. W tym przypadku został zasilony z ładowarki USB wpiętej do zapalniczki. Jeżeli w telefonie było cicho a podgłaśniałem pokrętłem w radio, to podczas dodawania gazu słychać było w tle dosyć denerwujące świszczenie.

Jeżeli dałem na maks głośność w telefonie a nie w radio, to głośność jak dla mnie była wystarczająca a świszczenie niesłyszalne. Jednak ktoś może chcieć słuchać głośniej i wtedy trzeba pomyśleć o filtrze na zasilaniu. Nie badałem tematu jak to zrobić, bo byłem zadowolony. No i plus taki, że jak się sprzeda auto to XDuoo można sobie wziąć do domu i podłączyć np do jakiegoś zestawu domowego.

Jeżeli chodzi o trudność rozbudowy współczesnego Car Audio o własny BT, to pełna zgoda. Człowiek się wkurza, bo kasy wydał sporo a tu taka pierdoła nie działa a jak już działa to często moduł BT jest najtańszy, obsługuje tylko najprostsze kodeki niskiej jakości.

Tak, obserwowałem w różnych pojazdach taki efekt. Dobrze, że chociaż nie zrywa co jakiś czas, bo to też się zdarza.

Słyszałem, że taka droga Tesla też ma kiepski BT. To jakieś nieporozumienie, przecież nawet tanie BT za 50zł nie mają takich problemów.

No ale wyprowadzić Jacka czy RCA to przecież dla producenta za wiele. Klient by sobie poradzi a tak to może kupi jakiś fabryczny rozbudowany zestaw Car Audio, gdzie podstawowa funkcja może działać lepiej.

To może ta moja domowa Yamaha MusicCast R-N402D też ma kijowe BT? Ja z tego często korzystam, bo smartfon, BT i jazda z YT Music, SoundCloud’em czy Spotify. Moje Altusy 300, podpięte do tej Yamahy dają czadu. :slight_smile: Dodatkowo jeszcze podpiąłem kompa poprzez optyczne S/PDIF i bomba.

Denerwujące jest to przerywanie BT, czy to na PC pod Windowsem lub Linuxem, Androidem lub iOS. Nawet stara Nokia C5 się podpięła i gra, :smiley: Jednak druga Nokia 206, jaką mam w kolekcji - już nie gra. Paruje się, ale

Usługa nieobsługiwana przez drugie urządzenie

Że co?? :smiley: Co do tematu tego radia, no to - tak, jak piszą - albo FM transmiter, albo ten adapter, co kupiłeś. @AndrzejWxx Daj znać, jak sprawdzisz ten adapter, OK?

Narazie do ciężarówki przetestuje transmiter który ludzie bardzo zachwalają na allegro a nie.jest drogi, a ponoć działa lepiej niż droższe. Jak się sprawdzi to podlinkuje dla potomnych.

A w BMW to albo spróbuję tego adaptera żeby wyjście AUX było i wtedy transmiter po kablu albo po prostu transmiter FM. Sprawdzę jak w obu autach się sprawuje ten co zamówiłem.

Zależy mi jednak bardziej na Mercedesie bo to tu spedzam cały tydzień, BMW tylko weekendy

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.