Witam mam utworzonego Raid’a 0 na kontrolerze SiliconImage 3132 z dwóch dysków SeaGate ST3500320AS 500 GB. Wszystko działało dobrze lecz pewnego dnia po pobraniu dużego archiwum podzielonego na 40 partów podczas rozpakowywania restartował mi się komputer , więc spróbowałem jeszcze raz i to samo restart , po dłuższym czasie doszedłem do tego że po prostu jedna paczka jest uszkodzona ściągnąłem powie i grało .Z tym że od czasu do czasu ta sytuacja mi się powtarza , teraz nawet podczas oglądania filmu w danym monecie komp mi się restartuje jak by film też był uszkodzony .
Więc na moje oko to badsectory na raid’zie, czy ktoś ma inne możliwe przyczyny takiego zachowania ??
Jak to są jednak badsectrony to czy są programy do usuwania ich w raid’zie czy trzeba odpiąć dyski i pojedynczo je naprawiać ??
Wydaje mi sie ze masz problemy z zasilaczem macierz raid bardziej obciąża Zasilacz bo 2 dyski pracują jednocześnie na pełnych obrotach wiec najpierw zobacz biosie jak tam z napięciami jak masz na styk to zostaje ci kupno nowego zasilacza Objawy jak najbardziej pasują do zasilacza
Wątpię w to bo mam zasilacz 600 V , i to mi nie restartuje się przy nadmiernym wykorzystaniu tylko jak ma problemy z odczytaniem pliku ;( , właśnie robię testa dysku HD Tune ale to 1 TB to trochę potrwa ;( Kurde co to może być ??
No tak komp się zwiesz ale to jak jest na jednym dysku a nie na raid’zie , bo w miedzy czasie wykminiłem że jakby jeden z dysków nie odpowiada ( został odłączony ) i reset . To można powiedzieć ze jeden z dysków łapie zwieche
Nie mogę przeskanować , podczas skanowania w pewnym momencie mi się restartuje komputer po restarcie kontroler nie widzi jednego dysku, muszę wyłączyć komputer i włączyć żeby uruchomił się normalnie (kontroler widział 2 dyski) ;(
A jakiej marki ten zasialacz ? bo widzisz ja kiedyś miałem zasiłke NoName 600W a teraz mam Corsair 550W i ten Corsair 550W ma dwa razy lepsze napięcia.
Podczas skanowania sektorów MDHH jeden dysków polowe sektorów miał na różowo (TIME - przekroczenie czasu żądania (odczyt niemożliwy, dysk “zawiesza” się w tym miejscu), bardzo prawdopodobny “zgon” dysku ) i śle go na gwarancje ;(