Raid 0 i Restart

Witam mam utworzonego Raid’a 0 na kontrolerze SiliconImage 3132 z dwóch dysków SeaGate ST3500320AS 500 GB. Wszystko działało dobrze lecz pewnego dnia po pobraniu dużego archiwum podzielonego na 40 partów podczas rozpakowywania restartował mi się komputer , więc spróbowałem jeszcze raz i to samo restart , po dłuższym czasie doszedłem do tego że po prostu jedna paczka jest uszkodzona ściągnąłem powie i grało .Z tym że od czasu do czasu ta sytuacja mi się powtarza , teraz nawet podczas oglądania filmu w danym monecie komp mi się restartuje jak by film też był uszkodzony .

Więc na moje oko to badsectory na raid’zie, czy ktoś ma inne możliwe przyczyny takiego zachowania ??

Jak to są jednak badsectrony to czy są programy do usuwania ich w raid’zie czy trzeba odpiąć dyski i pojedynczo je naprawiać ??

Wątpię żeby to były bad sektory

Wydaje mi sie ze masz problemy z zasilaczem macierz raid bardziej obciąża Zasilacz bo 2 dyski pracują jednocześnie na pełnych obrotach wiec najpierw zobacz biosie jak tam z napięciami jak masz na styk to zostaje ci kupno nowego zasilacza Objawy jak najbardziej pasują do zasilacza

Pozdro

Wątpię w to bo mam zasilacz 600 V , i to mi nie restartuje się przy nadmiernym wykorzystaniu tylko jak ma problemy z odczytaniem pliku ;( , właśnie robię testa dysku HD Tune ale to 1 TB to trochę potrwa ;( Kurde co to może być ??

no tak to raczej odpada…

no to sprawdź i zobaczymy co z tego wyniknie…

ale wydaje mi się ze jak jest bad sektor to komp się zacina nie restartuje…

no ja tak miałem stawał komp ale działal był pulpit itp

No tak komp się zwiesz ale to jak jest na jednym dysku a nie na raid’zie , bo w miedzy czasie wykminiłem że jakby jeden z dysków nie odpowiada ( został odłączony ) i reset :wink: . To można powiedzieć ze jeden z dysków łapie zwieche

no to puki masz czas dane ratuj jak dysk cos takiego odwala to moze byc jego końcówka

Szkoda ze raid jest bo by w smarcie zobaczył jak tam mu jest parametry

Nie mogę przeskanować , podczas skanowania w pewnym momencie mi się restartuje komputer po restarcie kontroler nie widzi jednego dysku, muszę wyłączyć komputer i włączyć żeby uruchomił się normalnie (kontroler widział 2 dyski) ;(

A jakiej marki ten zasialacz ? bo widzisz ja kiedyś miałem zasiłke NoName 600W a teraz mam Corsair 550W i ten Corsair 550W ma dwa razy lepsze napięcia.

Chieftec CFT-650-A-12B ATX 650 Watt. No ale przez rok wszystko grało t co nagle mu napięcia brakło ???

Odłączę dyski od kontrolera i sprawdzę czy nie mają bad sektorów jak mają to wyzeruje i zrobię raid’a na nowo

A może tasiemki mają luz ? bo objawy pasują do poluzowanych wtyczek zasilania od HDD.

Podczas skanowania sektorów MDHH jeden dysków polowe sektorów miał na różowo (TIME - przekroczenie czasu żądania (odczyt niemożliwy, dysk “zawiesza” się w tym miejscu), bardzo prawdopodobny “zgon” dysku ) i śle go na gwarancje ;(