Witam, Jestem teraz daleko od domu a na zakupe dyskó do RAID muszę sie zdecydować już teraz, raczej kupię bo jż nawet sobie w podpisie zmieniłem konfiguracje sprzętową.
A teraz do tematu, będę miał 3 twarde dyski WD 500GB Caviar Blue, chcę ję podłączyć w RAID 0 aby zyskać wydajność. Moje pytania są takie.
Czy da się zrobić więcej niż jedną macierz RAID 0 na kontrolerze wbudowanym w płytę głównom?
W dużych znanych grach cxzy pliki gier są małe czy duże (kilka kb czy mg czy gb)
Jeżeli da sie zrobić tylko jedną macierz RAID, która w takim wypadku będzie pod Windowsa, Gry, I co jaiś czas przerabianie lub kopiowanie dużych plików to jaki dla niej ustawić strip size?
Jeżeli da się zrobić dwie macierze RAID 0, to czy opłaca się naprzykład robić jedną ze strip sizem 4KB dla windowsa i może gier zależnie od rozmiarów plików, i jedną 64KB lub 128KB pod duże pliki.
Jak to jest z użyciem procesora (Athlon II 630 X4)
Nie, bo zapewne płyta główna ma tylko jeden kontroler, nie spotkałem się z płytą główną mającą dwa kontrolery, ale jeżeli taką masz to sie da
są różne, ale najczęściej małe
Oczywiście raid -0 rozmiar zostaw na domyślnym, co do dużych plików: w takim wypadku najlepie rozmiar jak największy, ale nie radzę, bo samych dużych plików nie ma, są też malutkie, zwłaszcza w grach programach, a to nie wyjdzie Ci na korzyść
TO jest raid sprzeętowy, więc nie musisz sie martwić o zużycie procesora
Tak da się zrobić dwie macierze w obrębie jednej tzw. Matrix RAID ale tylko na kontrolerach ICH8R ICH9R ICH10R czyli tylko Intel.
Różnie.
i 4. Na system opłacalne jest 32kb a na gry 64kb ale to się tyczy intela a co do amd to 64kb powinno być ok. Dodatkowo ustawiając strip poniżej 32kb uzyskasz odwrotny efekt czyli będzie strata w transferze a nie zysk.
Im mniejszy Strip tym większe obciążenie procesora.
Poczytaj jeszcze test http://pclab.pl/art39411.html i odpowiedz sobie czy ci potrzebna ta macierz z 3 dysków, bo obciążenie procka będzie zauważalne, do tego stopnia że wydajność zapewne spadnie np. w niektórych grach, czy programach intensywnie wykorzystujących CPU. W razie gdyby macierz się posypała, nie mówiąc gdyby któryś z dysków ci padł, to dane są nie do odzyskania, bo będą podzielone aż na 3 HDD. Do tego większy hałas i wibracje, a w typowym użytku lepiej albo SSD albo typowe szybkie pojedyncze HDD i nie ma kłopotów, a transfer na poziomie 100MB/s jest zadowalający i wystarczający w zupełności jak dla mnie, bo też się zastanawiałem nad RAID z 4 HDD, ale po założeniu tematu na benchmarku i przeanalizowaniu zalet i wad, rozmyśliłem się.
Tego sie nie da zrobić, ale jak napisał RMK-99 można zrobić np ten matrix raid (coś w stylu raid 0 +1). Ale moim zdaniem tego nie warto robić, bo dyski padają niezmiernie rzadko, poza tym każdy z nich ma mechanizm SMART więc przed awarią powinieneś dostać odpowiedni monit.
To prawda, że czym mniejszy stripe, tym większe zużycie CPU, ale w dobie gigaherców, nie warto sobie tym zaprzątać głowy.
Według youtube i filmików porównywawcych, wydajność RAID 0 jest dużo lpsza niz pojedyńczego dysku. Awaria mnie zbytnio nie obchodzi bo po pierwsze, najważniejsze dokumenty i pliki które mam są malutkie, więc jak wgram na multiupload.com pliki będą wgrane na kilku serwerach.
Pliki które nie są tak ważne ale duże, (instalki gier) a mam wolny internet, zapisze i na drugim komputerze i na płytach DVD dzieląc pliki win rarem.
Chociarz szansa na zepsucie si dysku w RAID 0 jest niby większa niż przy jednym dysku to i tak jest ona malutka, a w 86% przypadków to płyta PCB na dysku pada a nie sam dysk czyli naprawa zpsutego dysku będzie trwała 5 minut i nie będzie kosztowała więcej niż połowa cenu dysku.
A więc nie boje sie o utrate danych, a po za tym mam 15 lat a komputerami się bawie od kąd mam jakieś 8. Więc jak wyobraźisz sobie 8mio latka próbującego zrobic dual boot z linuxem i windowsem to muszę powiedzieć że do straty danych jestem przyzwyczajony.
Mi zależy tylko i wyłącznie na prędkości dlatgo też stawiam na RAID 0 a nie RAID 1.
Dzięki Longhorn2009 , nie wiedziałem o tym. Będe pamiętał o tym w przyszłości. Ale tak czy inaczej awarie dysku zdarzają sie naprawdę bardzo rzadko, a nawet jeżeli potrzebujesz zobaczyć wartości SMART, to wystarczy w biosie przełączyć RAID->IDE i zbootować jakiś program do analizy dysku i mechanizmu SMART. To jest 10 minut roboty, więc bartekxx15 , jeżeli zależy Ci na prędkości śmiało zakładaj macierz.