RAID0 -wasze opinie

Czy ktoś z was ma połączone 2 dyski w RAID0? System działa 50% szybciej?, a jeśli nie to ile? Chciałem dokupić drugi dysk, jeśli system miałby działać 2x szybciej… Co o tym sądzicie?

ja pracowałem

operacje dyskowe są wykonywane znacznie szybciej. co wiąże się z szybszym działaniem systemu, uruchamianiem programów itp.

RAID 0 ma jedną dużą wadę - mianowicie gdy jeden z dysków padnie - stracisz wszystkie dane.

Śmigam na Raid 0 (2x250GB Barracuda) od ponad pół roku. System sam w sobie szybciej nie chodzi, przynajmniej ja zbytniej różnicy nie zauważyłem. No może ciut a wynika to z tego że operacje tzn. szybkość odczyt-zapis danych wzrosła, ale za to ZDECYDOWANIE wzrosła prędkość kopiowania czy też przenoszenie plików między partycjami czy folderami, prawie dwukrotnie (zależy jeszcze co kopiujemy). Tak z ciekawości testowałem też transfer między drugim zestawem na Raid 0 (2x160GB). I między tymi dwoma fizycznymi macierzami masz praktycznie dwukrotną prędkość (u mnie było to jakieś 130-160 MB/s) o ile dobrze pamiętam…

Według mnie w domowych zastosowaniach mało przydatne… Raczej (jeśli masz kasę) to kup sobie RAPTORA (ja się zastanawiam) czas dostępu jest sporo mniejszy i to zdecydowanie wpływa na wygodę pracy z komputerem (choć niektórzy nie widzą różnicy =D> )

A gdy masz jeden dysk i Ci padnie to nie tracisz wszystkich danych?, ot taka ciekawa logika!.

dlatego wymyślono też RAID 0+1.

Większe prawdopodobieństwo, że padnie jeden dysk z dwóch niż jeden samotnik.

Trzeba mieć 4 dyski :slight_smile:

dlatego podstawą bezpieczeństwa jest backup danych o priorytecie istotnym. i macierz RAID 0.