Rajintek Leto Pro RGB + RGB Fusion niekompatybilne?

Witam. Jestem szczęśliwym nabywcą chłodzenia procesora Rajintek Leto Pro 120mm RGB http://www.raijintek.com/en/products_detail.php?ProductID=69
Oraz płyty głównej Gigabyte B450 ds2h z RGB Fusion.
Problem jest w tym że po podłączeniu złącza RGB wentylatora do płyty kolory szaleją. zamiast zielonego świeci czerwony , zamiast jasnoniebieskiego jakiś inny. I co najgorsze po czasie wentyl się wyłącza. Myślałem że podłączyłem odwrotnie wtyczkę (brak oznaczeń pierwszego pinu +12v na płycie i w instrukcji) podpiąłem odwrotnie , wtedy oświetlenie chodziło ale wentylatory chodziły na 100% i nie szło ich ustawić.

Wtyczka w Rajinteku różni się od tej z fabrycznego coolera AMD. Rajintek ma kanciatą jak od wentylatora, a AMD miał taką pozaokrąglaną. Obydwie 4pin.

Powiedzcie mi co robie źle , ewentualnie czy może istnieje jakaś przejściówka która rozwiąże mój problem? w internecie ciężko znaleźć konkretne zestawienie wtyczek RGB i różnic między nimi , albo źle szukam.

Pozdrawiam

Wentylatory podłączasz do CPU_FAN, a LEDy do LED_CPU. W zestawie masz dwa Y-kabelki (w kształcie litery Y): jeden PWM do wentylatorów, drugi RGB dla LEDów.

Dokładnie;) Dobra , z wyłączaniem wentylatora była prosta sprawa , po resecie biosu nie sprawdziłem że cpu fan ma funkcję auto off poniżej pewnej temperatury…

Wentylator świeci ale kolory są zamienione. Gdy robię kalibrację w RGB Fusion i program zaświeca po kolei kolory R G B to u mnie jest G R i niebieski nie reaguje.

ponadto mam jeszcze kontroler RGB SilentiumPC Aura który był fabrycznie w obudowie , po podłączeniu ledów z wentylatora też przekłamuje kolory a ponadto ledy migają.

W przypadku RGB (4pin - 12V G R B), gdy kolory są zamienione, wystarczy obrócić wtyczkę (tą wpinaną w płytę).

Spróbuję jeszcze raz , zobaczę jak zachowa się oświetlenie. ale pamiętam że za pierwszym razem gdy tak zrobiłem straciłem kontrolę nad prędkością obrotową wentylatora. Tak jakby PWM nie działało…

Później jak dorwę się do komputera podłącze tak i dam znać jak zachowuje się oświetlenie

LEDy są niezależne od wentylatorów, mają osobne zasilanie i nie mają wpływu na pracę tych ostatnich. Chyba, że… wtyczkę (PWM) od wentylatora wpiąłeś w złącze RGB.

Dobra , sprawdziłem jeszcze raz przewody począwszy od wentylatora aż po wtyczkę , jeden od oświetlenia był mocno zagięty ale to chyba nie miało wpływu na nic. wpiąłem jeszcze raz wtyczki w rozgałęziacz i pod mobo. Nie wiem jak ja to wcześniej obracałem ale widocznie źle obracałem skoro teraz kolory świecą prawidłowo :sunny: kolejność pinów to +12v R G B patrząc od strony slotu PCIEX
Także tego… nie spodziewałem się że źle obrócę wtyczkę :roll_eyes:

Mam jeszcze jedno pytanie. Dotychczas sterowałem oświetleniem przez kontroler w obudowie. Czysto hardware’owe rozwiązanie sterowane z frontu obudowy. Ale ten Rajintek nie współpracuje mi z tym kontrolerem więc wpiąłem go w płytę. Zainstalowałem program RGB Fusion od Gigabyte. mogę sobie zmieniać statyczne kolory tym programem i teraz to działa ładnie. Ale nic pozatym… Nie powinno być chociażby jakiegoś przejścia między kolorami albo efektu oddychania chociażby? Czy mam może obsługę ledów w wersji bieda na tej płycie i dlatego jest statycznie?

Dobra , znalazłem przyczynę , napisze może komuś się przyda…

Nie chodziło o złe podłączenie czy odwrotne podłączenie. Gdy podłączyłem wszystko poprawnie i w biosie była włączona funkcja zatrzymania wentylatora poniżej zadanej temperatury to pwm zachowywało się jakby go nie było czyli wentylator szedł na maxa. Gdy tylko wyłączyłem tą opcje wszystko działa jak trzeba… Na minimalnych obrotach i tak nie słychać tych wentylatorów