Ralink RT2460 problemy z połączeniem


(Beck1 12) #1

Witam,

Niedawno zainstalowałem sobie sterowniki do karty sieciowej Ralink RT2460. Po podłączeniu wykonywałem wszystko z tą instrukcją https://www.matcom.com.pl/pomoc/ralink.html.

Niestety zatrzymałem się na pkt.2 podczas naciskania connect wpisaniu hasła pisze mi connecting lecz niestety po chwili pisze disconnect.

Proszę o pomoc ,z góry dziękuje.

Pozdrawiam Miffonio.


(Goluch) #2

Jaki masz system operacyjny i jakiego rodzaju zabezpieczeń używasz do zabezpieczenia sieci (rodzaj klucza)?


(Beck1 12) #3

Windows XP Klucz WPA


(Goluch) #4

Service Pack 3 posiada zainstalowany?


(Azi) #5

Miałeś wcześniej jakąś sieciówkę wi-fi ? Może provider Cię blokuje ?


(Dimatheus) #6

Hej,

:arrow: Jakiego routera używasz?

:arrow: Czy przypadkiem nie masz w nim aktywnego filtrowania adresów MAC kart sieciowych?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Beck1 12) #7

Mam NetiaSpot co do tego flirtowania to nie wiem. Nie posiadam sp3 (zainstalować?). Nie miałem wcześniej żadnej karty sieciowej widnowsa niedawno zainstalowałem bodajże wczoraj mam sp2.

edit " zrobiłem te maske sieciową jeśli to to https://www.matcom.com.pl/pomoc/windows-nt.html i nadal to samo.

edit2 "Czy przypadkiem nie masz w nim aktywnego filtrowania adresów MAC kart sieciowych? ta opcja jest wyłączona


(Dimatheus) #8

Hej,

Myślę, że to dobry pomysł. W końcu dodatki SP zwiększają nie tylko bezpieczeństwo, ale usuwają też znalezione w systemie błędy.

Zmienianie takich ustawień nic nie zmieni, jeśli nie dochodzi do nawiązania połączenia pomiędzy routerem (w tym przypadku NetiaSpot), a kartą sieciową.

Czyli oki.

Wydaje mi się, że w całej sytuacji chodzi o wybranie odpowiedniego zabezpieczenia oraz wpisanie poprawnego klucza. Jeśli spojrzymy do instrukcji obsługi urządzenia Netia Spot (znajdziesz ją tutaj) widać wyraźnie, że domyślnie sieć zabezpieczona jest poprzez klucz WPA, który podany jest na samym urządzeniu. Konieczne jest jego podanie, by mogło dojść do połączenia urządzeń. W konfiguracji, którą się kierujesz, brak takich zabezpieczeń, więc połączenie należałoby uzyskać nieco na około. Czyli najpierw tworzymy połączenie, a dopiero później profil i jego aktywację. Aczkolwiek jest wiele prostsza metoda. Po prostu w pierwszym punkcie zaznaczasz, by połączeniami WiFi zarządzała odpowiednia usługa wbudowana w system. Nie będzie konieczne posługiwanie się dodatkowym oprogramowaniem (mniejsze zużycie pamięci, szybszy start systemu), a sama konfiguracja karty też będzie wiele prostsza. Sprowadza się do wyboru sieci (poprzez kliknięcie w nią), podanie klucza i tyle. Poprawnie skonfigurowanie będzie zapamiętane, więc przy każdym uruchamianiu komputera podłączenie do sieci nastąpi automatycznie. W instrukcji do Netia Spotu na stronach 7 - 9 bardzo dobrze to wyjaśniono. :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Beck1 12) #9

Tak tylko jest jeden problem mój ruter wykrywa mi tylko i wyłącznie przez sterowniki do tej karty w panelu niepołączeń nie pokazuje mi sygnału .A gdy chce sie podłączyć do rutera przez ten program kluczem WPA to po kilku sec connecting pisze disconnected .


(Dimatheus) #10

Hej,

Wszystko prawdopodobnie dlatego, że zostało zainstalowane dodatkowe oprogramowanie do karty, które zarządza połączeniami bezprzewodowymi. Tak jak pisałem w poprzednim poście - należy przy konfiguracji zaznaczyć, że za połączenia ma odpowiadać usługa konfiguracji zerowej karty bezprzewodowej. Sama zaś widoczność router'a bądź jej brak, w żadnym względzie nie zależy od sterowników - ewentualnie od samej konfiguracji karty, kanałów i trybów działania.

Przede wszystkim sprawdź, czy wprowadzone hasło jest poprawne. Zwróć szczególną uwagę na wielkie i małe litery.

Jeśli to możliwe, wrzuć screen z zakładki, w której w programie Ralink'a wprowadza się opcje zabezpieczeń. Napisz, co ustawiasz w kolejnych polach wspomnianej zakładki.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Beck1 12) #11

Okey,

Teraz tak zrobiłem jak mówiłeś załączyłem konfiguracje zerową pokazało mi sie w połączeniach siećiowych, wpisałem hasło i po wyczekaniu "trwa oczekiwanie na sieć" łączenie znika i nic sie nie dzieje .Hasło na pewno pisze dobrze .


(Azi) #12

Rt24xx nie współpracuje dobrze z WPA/WPA2, te karty "skończyły" się na XP - na siłę da się je zainstalować na nowszych 32-bitowych systemach ale i tak potrafią robić rożne dziwne problemy. Rozwiązaniem jest zmiana karty wi-fi na nowszym chipsecie - od RTL8180 WPA działa dobrze.

Przerabiałem to już u siebie i pod XP i pod wista/7, teraz leżą dwie RT2460 w szufladzie jako obciążenie dna :smiley:

Chyba, że ktoś wie jak ten temat przerobić - ani przy usłudze zeroconf, ani przy RT2400 Configuration Utility nie działało u mnie - z wielką chęcią się dowiem jak to można zrobić :slight_smile:


(Beck1 12) #13

Okey dzięki . Widać muszę kupić inna kartę.


(Dimatheus) #14

Hej,

Żeby być pewnym, że problem wynika z konkretnego, mocniejszego szyfrowania, wypadałoby ustawić w routerze zabezpieczenie WEP i przetestować, czy przy takim zabezpieczeniu sieci - wiem, że bardzo słabym - uda się uzyskać połączenie. Jeśli nie, zostaje tylko sprawdzenie połączenia bez zabezpieczeń. Jakkolwiek by było, brak połączenia przy obniżonych zabezpieczeniach oznacza, że karta najpewniej jest uszkodzona i bez nowej się nie obędzie. :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus


(berkley) #15

Potwierdzam, że ta karta nie wspiera szyfrowania WPA. Albo zmienisz w routerze na WEP( słabsze i łatwe do złamania), albo musisz zaopatrzyć się w nowa karte wi-fi.

P.S Jaki cudem wcześniej ci chodził internet?


(Dimatheus) #16

Hej,

Sam pisał o tym: Nie miałem wcześniej żadnej karty sieciowej - widocznie więc wcześniej korzystał z połączenia kablowego - czy to przez kartę sieciową przewodową, czy poprzez port USB.

Pozdrawiam,

Dimatheus