Złożyłem sobie nowy komputer (Gigabyte GA-MA78GM-S2H, ATHLON 64 x2 4600, ATI Radeon 3200). Do kupienia pozostał już tylko RAM. Czy w ww. cenie znajdę coś lepszego niż TO?
I jeszcze jedno pytanie: czy będzie mi się opłacało dokupić w przyszłości jeszcze 1GB tak, żeby było 3GB w Dual-Channel? (2x1GB+2x512MB). Chodzi mi o to, czy na takiej konfiguracji poczuję jakąś różnicę.
No nie wiem. Poczytałem TUTAJ trochę o tych pamięciach. Wielu użytkowników pisze, że kiedyś robiono je na Micronach teraz są na Elpidach. Nie wiem o co chodzi, bo nic się na tym nie znam ale coś mi się zdaje, że ta firma nie jest godna zaufania, skoro zawartość nie zgadza się z tym, co jest na pudełku.
Producent nie musi się trzymać jednych kości, Microny lepiej się podkręcają ale mocniej się grzeją, czasami do poprawnej pracy na standardowym taktowaniu i CL wymagają napięcia aż 2,4V, i są robione w większym procesie technologicznym (nm) mniejszy uzysk z wafla = wyższa cena, przy elpidach jest większy uzysk z wafla to taniej wychodzą, mniej grzeją, tyle że przy oc mniej wyciągniesz.
Kupuj PDP, są lepsze od Value Kingstona, czy Goodrama.
Miałem już chyba ze 3 komplety i większych problemów nie robiły. Jeśli chodzi o OC to też zachowywały się dość ładnie. Fakt, że są troche droższe niz zakładany przedział.