RAM do Ryzen 3700X

Cześć forumowicze,
Jakie najlepsze możliwe kości RAMu moglibyście polecić do ryża 3700X i B450 Tomhawk MAX? Chyba najlepiej żeby było 2x16.
Aktualnie mam Patriot Viper 4 3200MHz (2 kity 2x8GB). I wydaje mi się, że nie tędy droga.

Im więcej czytałem na temat odpowiednich kości tym bardziej głupiałem. Single, dual rank, b-die, kompletnie nic mi to nie mówi. Dlatego liczę na Waszą poradę.

Ale serio, masz z nimi jakiś problem czy tylko sobie tak ubzdurałeś?

RAM dobiera się przede wszystkim do płyty głównej. Zerknij na konfigurator G.Skilla, który da Ci odpowiedź jaki RAM będzie kompatybilny z Twoją płytą:

Więcej informacji znajdziesz też na stronie producenta płyty, na tzw. listach OVL (zgodności RAMu z Twoją płytą).

… tędy. :slight_smile: w grach róznica sięgnie może 2-3 FPS przy 100 lub więcej. Oczywiscie tylko jeżeli kupisz pamięci rzędu 3800 lub 4000 z niskim CL, bo jego wzrost zminimalizuje zysk z wyzszego zegara. :wink:

Wydaje mi się, że nie o to autorowi chodziło. Płyty B450 nie lubią obsadzenia wszystkich banków pamięci - lepiej współpracują z dwoma kościami (lepiej = wyższe częstotliwości). Zatem jeśli celujemy w 32GB RAM, to 2x 16GB > 4x 8GB.

Ja jeszcze dodam, że gdzieś ostatnio widziałem test zestawu 2 kości pamięci w stosunku do 4 kości pamięci i o dziwo pomimo braku quad channel w niektórych zastosowaniach 4 pamięci wypadały minimalnie (to nie była duża różnica) lepiej. Nie pamiętam już powodu, chodziło o coś z adresowaniem chyba.
Tak tylko wspominam, bo ostatnio sam się zastanawiałem: kupić 4, czy dwie większe :wink:

ps.
To co napisał @anon67650823 to też prawda :wink: W ogóle konsumenckie płyty bywają grymaśne z 4 obsadzonymi bankami.

Dawno tu nie zaglądałem. Dzięki Panowie za odpowiedzi :slight_smile:

Hej
O ile jeszcze nie wybrałeś pamięci to… ( sumie może komuś jeszcze się to przyda)
Dual sranki, b-die i te inne olej to. I tak w ogólnym rozrachunku ci to rybka skoro nie wiesz co to i do czego to.

Postaw sobie za pytanie czy będziesz chciał podkręcić RAM - zazwyczaj każdy by chciał ale połowa to robi.
Dalej ile masz kasz i ile pamięci potrzebujesz. Później aktualizacja może wiązać się z pewnym ograniczeniem. Nie jest prawdą co napisał “anon67650823”. A dokładnie to zależy jakie kości obsadzasz i co chcesz z nimi robić.

1. Tak więc najpierw skup się na pojemności 32 GB wydaje się dobrym rozwiązaniem ale kosztowym więc może zadowolisz się 16 GB.
  2. Opóźnienie nad częstotliwość. Niestety ale to fakt. Szybciej podniesiesz zegary niż zejdziesz z opóźnień.
  3. Czyli weź to co chciałeś i tyle - sugerując się na wielkość kości i opóźnienia oraz zegar.

Teraz troszkę bardziej skomplikowana zabawa.

• Jak chcesz obsadzić 4 banki i kręcić wysoko to każda kość musi być SR (single rank) - bez tego skończy się na 3733 i koniec.
  • Pamiętaj że kupując 1 zestaw pamięci i dokładając później drugi - IDENTYCZNY, nie zawsze może to działać - nawet jeśli włączyć XMP. gdyż te ustawienia będą przeznaczone dla 2 banków pamięci a nie 4
  • Czasami bywa tak że mimo kupionego zestawy z 4 kośćmi i poprawnie ustawionego XMP to pamięci nie ruszą. Właśnie przez tą blokada 3733, a MEMki będą super, turbo za… Niestety odgórny limit Ryzena sprowadzi je na ziemię. Za to na Intelu będą hulać.
  • Kręcenie nie jest straszne, z obecnymi narzędziami powiedziałbym że jest bardzo przyjemne - jeśli wiesz jak zresetować przez płytę ustawienia BIOSU to droga wolna.