[RAM] - kanały A i B, gniazda A1, A2, B1, B2?

Witam, mam płytę główną ASUSA M2N-MX i dwie kości pamięci GEIL DDR2 512 MB - 533 MHz (identyczne).

Problem jest taki, że gdy zamontowałem je obok siebie, to tak średnio raz dziennie komputer się restartuje.

Wcześniej gdy miałem tylko jedną kość pamięci, to się nie restartował.

Sprawdziłem więc, co może być problemem i okazało się, że włożyłem obie kości do różnych gniazd - jedną do A1, a drugą do B1.

Czy to może być przyczyną restartów?

Teraz włożyłem jedną kość do A1, a drugą do A2 i na razie nic się nie dzieje, ale komputer dopiero chodzi jakieś pół godzinki.

Tamte restarty nie były nagminne tylko tak raz dziennie, więc…

Cóż, co o tym sądzicie? :lol:

Czym są w ogóle te gniazda i czy te pamięci teraz pracują w trybie Dual Channel, skoro są identyczne?

Aha, w Menadżerze Urządzeń za każdym razem, niezależnie od gniazda, do którego były włożone pamięci, ilość MB jest wyświetlana poprawnie.

Jaki zasilacz?

Włóż je tak, żeby działały w Dualu (instukcja od płyty i czytaj, bo nie pamiętam do jakich trzeba było włożyć)

Problem może też wynikać z błednej architektury chipsetów z serii 5xx.

Aktualizacja BIOSu.

Sprawdź w instukcji jakie niazda, lub podczas odpalania komputera na ekranie POST będzie napisane w jakim trybie pracują pamięci.

Twoja płyta obsługuje dual chanel i aby pamięci pracowały w układzie dual należy je umieścić zgodnie z opisem(dla dual) w książce do płyty gł. przeważnie do pracy w dualu są to sloty przemienne czyli jedna pamięć w slocie czarnym druga w żółtym , jeżeli twoje pamięci są jednakowe więc powinny pracować bez problemu w układzie dual.

Złączono Posta : 05.12.2006 (Wto) 14:48

Jednak w przypadku twojej płyty gł pamięci w dualu mają być obok siebie czyli A1 i B1 lub A2 i B2

6dd05c4e93955bb6.jpg