RAM- komputer się wyłącza


(Craxiopol) #1

Witam.

Pisałem na tym forum już wcześniej, lecz nikt nie był w stanie mi pomóc.

Otóż mój problem przedstawia się następująco:

Posiadam komputer, który ma 512 RAM (Good Ram, 533mhz). Postanowiłem ostatnio dokupić 1GB i tu zaczyna się mój problem.

Posiadałem 3 różne RAM'y i z każdym występuje ten sam błąd. Komputer po włożeniu kości, po prostu albo się nie włącza albo wyskakuje niebieski ekran (nawet nie można zauważyć co jest napisane, tak szybko znika) i wyłącza się...

Przy ładowaniu, wykrywa normalnie 1.5GB. Próbowałem już:

-wkładałem kości do różnych slotów (wszystkie możliwe kombinacje)

-wkładałem samą kość gigową.

-Update BIOS'a (właśnie przed chwilą)

-Instalacja na nowo Windowsa (nie wiem po co?)

Dodam, że moja płyta główna to:

http://www.gigabyte.pl/products/mb/spec ... s2_10.html

RAM'y 1GB:

Patriot

533MHZ

PC2-4200 CL4

1024mb.

(Jest ona identyczna jak 512, lecz różni się firmą i wartością).

Proszę o pomoc.

PS. Wcześniej posiadałem inną płytę główną i ten sam błąd występował... :|Ktoś mi gdzieś mówił, że trzeba coś w BIOS'ie ustawić..:stuck_out_tongue:

Proszę o pomoc :wink:


(kazek31) #2

Prawdopodobnie ramy gryzą się ze sobą a próbowałeś wsadzić tylko kość 1 GB i co się dzieje ? jak na tylko kości 1GB będziesz miał to samo to możliwe że sprzedali ci kość która pracuje w systemie dual i do poprawnej pracy potrzebuje drugiej kości dual na 1 GB

NO I INTRSUJĄ CIE TE WARTOŚCI DDRII 800 / 667 / 533 / 400

PC2-4200 to szyna 533 a poza tym to Patrioty pracują raczej w Dualu Panie kolego a ty masz kość zwykłą i pół Duala czyli 1x 1024 a powinieneś mieć 2x1024.


(Cosik Ktosik) #3

Możesz spróbować w Biosie ustawić prędkość oraz timmingi pamięci, ręcznie na najwolniejszą z pamięci.

Pamięć 1GB (drugą wyciągnij) sprawdź programem Memtest86+.


(Craxiopol) #4

Witam.

Problem w tym, że po włożeniu kości 1 GB (samej) komputer odmawia posłuszeństwa. Albo uruchamia się i od razu wyskakuje niebieski ekran i koniec, lub resetuje się od razu po dźwięku, który słychać na początku uruchamiania komputera.

W czym tkwi problem?

Pozdrawiam


(Cosik Ktosik) #5

Aby BSOD pozostał na ekranie, wejdź do panelu sterowania->system->zaawansowane->uruchamianie i odzyskiwanie->ustawienia->odznacz automatyczny restart po awarii. Napisz na forum, jaki kod błędu został wygenerowany oraz jaką podano przyczynę. Włącz to na działającej pamięci.

Potem włóż tą 1GB i zresetuj Bios. Potem spróbuj odpalić komputer. Jeżeli nie ruszy pozostaje sprawdzenie pamięci u kogoś innego i ewentualna reklamacja.


(Craxiopol) #6

Witam.

Błąd, który został wygenerowany na tej pamięci 1 GB (samej) to:

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

*** Stop: 0x0000000A, 0xFFFFFEBC, 0x000000002, 0x000000000, 0x804F748D

Co z tym fantem zrobić?

Pamięć na innych komputerach działa prawidłowo.

Dodam coś jeszcze: Otóż po włożeniu tej pamięci czasem wyskakują błędy programów, np. nie mogę włączyć mozilli, gadu-gadu i tym podobnych rzeczy (rzadko kiedy do tego dochodzi, gdyż prawie wcale się Windows nie wlacza..:stuck_out_tongue_winking_eye:)