RAM - łączenie kości i złe wykrywanie taktowania w biosie

Witam.

Mam pewien problem. Aktualnie mam wsadzone ramy crucial ballistix 2x2GB ddr3 1333  i dokupiłem sobie jedną kość crucial ballistix 4GB ddr3 1600 bo chciałem do 8GB rozszerzyć. Wiem że mają dwa różne taktowania bo podczas kupna byłem święcie przekonany że mam 1600 wsadzone. I tu mam pytanie czy opłaca się je połączyć za cenę zmniejszonej wydajności jednej kości czy lepiej dokupić drugą taką samą 4.

PS: Komputera używam zazwyczaj gamingowo.

Jaki masz CPU i jaki ma on kontroler pamięci? prawdopodobnie max ma 1333 i tak się ustawi pamięć w biosie.

Może da się przestawić ręcznie na 1600?

Pamięci będą pracowały z prędkością najwolniejszej kości, czyli w tym przypadku 1333.

Możesz sprzedać te 2x2 GB i kupić 4 GB 1600, ale różnicy w wydajności możesz nie zauważyć. 

Z tego wynika, że wszystkie ma 1600.

Dobra zmieniłem w biosie Extreme Memory Profile(X.M.O.) z disabled na Profile1 i automatycznie się zmieniło memory frequency z 1333 na 1600. Gdyby jeszcze tylko ktoś mógł mi powiedzieć czym jest to X.M.O to byłbym wdzięczny.

To jest narzędzie do podkręcania pamięci RAM dla laików. 

Urcherion

Proszę zapoznać się z tematem i poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj, umieszczonego w prawym dolnym rogu swojego posta, następnie opcji Użyj pełnego edytora, znajdującej się pod edytowanym postem.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.

A mam jeszcze takie jedno pytanie na zakończenie tematu. Na duel channelu nie muszę być ramy takiej samej pojemności wystarczy aby były jednakowe pod względem taktowania ?

Wszystko zależy od płyty i biosu - kiedyś musiały być nawet parowane fabrycznie, aby działał dual.