Gdy mam otwarte kilkanaście zakładek Firefox to Baidu PC Faster pokazuje że kończy mi się pamięć operacyjna (zajęte ponad 70%) Wieczorami grywam w Warface i też się zastanawiam która konfiguracja pamięci będzie lepsza?
Lepsze 16GB 1600MHz bo zostaną w dual channel.
Może nie sprecyzowałem…
Mam 2 kości po 4 GB @2000 a mogę dołożyć jeszcze dwie kości po 2GB ale wolniejsze @1600
pytanie czy dołożyć, ale chyba sprawdzę manualnie
Bez sensu, lepiej 8GB 2000MHz.
Takie połączenie różnych prędkości i wielkości zmasakruje wydajność.
To czy lepiej 8 GB czy 12 GB, ale wolniejszego możesz sobie włożyć i sprawdzić.
Pokaż też jakiś screen z menedżera zadań jak kończy Ci się ta pamięć, bo wg mnie to nie kilkanaście kart jest problemem. Ja przy 4GB mogę mieć otwarte kilkadziesiąt.
A dokładniej to wejść w zakładkę wydajność w menadżerze zadań, tam otwórz monitor zasobów i wrzuć zrzut z zakładki pamięć posortowane wg ostatniej kolumny.
I co tam zobaczy wg ciebie? RAM wykorzystywany jest dynamicznie. Dobrze w pierwszej kolejności zastanowić się nad SWAPem, jego stałą wielkością. Czym więcej RAMu tym więcej będzie zabierane. Poza tym odinstaluj ten PC Faster, bo jak wszelkie programy tego typu, są przeznaczone dla ludzi, którzy chcąc przyspieszyć działanie systemu, zamulają go.
Zobaczy np. ile ma niepotrzebnych programów pracujących w tle. Nie wpadłeś na to?
Jeśli ktoś pyta się o to co w temacie, to jest wielkie prawdopodobieństwo, że nie jest w stanie wyciągnąć wniosków z listy uruchomionych aplikacji.
gdyby te 12 GB było w triple-channel (serwerowy procek) to bym to wybrał a tak to bierz 8GB 2000 MHz w dual channel albo dozbieraj do 16 Gb
No ale ktoś mu doradzi co wyłączyć, tak jak ty napisałeś o PC Faster.
No bez przesady! Od Windows 95 grzebię w ustawieniach systemu!
Tak wygląda po włożeniu dodatkowej pamięci.
Czyli 12GB @1600 MHz
Ale jak miałem 8GB to czasem Firefox zajmował 1,5GB
To ile masz RAM, a ile pobiera aplikacja to bez żadnego znaczenia… Jak masz za mało RAM, to może ewentualnie ciut mniej.
Te wyniki to najlepiej wrzuć z odpalonym tytułami, do których Ci brakowało.