WItam,
zastanawiam się co oznaczają kości pamięci ram na allegro “TYLKO DO AMD”. Znaczy, to zrozumiałe co autor miał na myśli, ale co się stanie jak podepnie się taki ram pod chipset intela? Po prostu nie zadziała albo nie wykorzysta całego potencjału?
Jestem przed wyborem budżetowej płyty głównej, za jak najmniejsze pieniądze oczekuje pojemności pamięci do 8gb, na szynie minimum 800mhz jeśli ddr2 lub 1066mhz jeśli ddr3. Przy ddr2 płyty są tańsze, jednak rzadko posiadają 4 sloty na ramy. Przykładowo taki gigabyte ( GIGABYTE GA-G41M-ES2L ) idealny wybór i za 50zł, tylko te dwa sloty.
O RAM “tylko do AMD” się nie wypowiem, chociaż również się z tym spotkałem. Ale nie bardzo ogarniam temat.
Co do płyty z DDR2, to takich z czterema slotami pamięci znajdziesz całą masę na Allegro/OLX. Chociażby Asusy P5B czy P5K. Nawet w robocie mam dwie leżące odłogiem P5E-VM SE czekające na lepsze czasy 
Nie zadziała.
Zresztą te pamięci “tylko do AMD” nawet w płycie AMD mogą nie zadziałać.
Ewentualnie możesz kupić od firmy i skorzystać z możliwości zwrotu, gdyby coś nie grało.
Faktycznie jest pare sztuk P5B za mniej niż 100zł, z chipsetem obsługującym modowane xeony, chyba podpasuje 
Dzięki!
Te pod AMD są buforowane i nie pójdzie na INTEL (ale wszystko jest z specyfikacji płyty)
Lepiej szukać płyt z chipsetami P45, X38 lub X48 - wtedy masz PCI-e w wersji x2. O ile zamierzasz na tej płycie grać w nowsze gry.
Niestety P5B oferuje maksymalną wartość FSB 1066, potrzebuje 1333 
Jaką zaproponujesz pod chipset p45, 1333mhz, 4sloty ram do 8gb minimum 800mhz?
P5Q i P5W (i ich odmiany). Sprawdź też P5E i ich wersje o nazwie “Formula”. Ostatnio wyrwałem P5Q-E za równą stówkę 
Szukaj ASUS P5E3. Do dziś niezawodna.
Narazie na 1 miejscu znajduje sie P5Q TURBO, P5E3 nie widze żeby gdzieś była jakaś dobra oferta.
Ktoś ostatnio nie miał na forum jakiejś wypasionej MOBO co szukał nowego sprzętu?
Powiedz może lepiej co kombinujesz, bo to wygląda jakbyś od zera chciał składać komputer retro, taki muzealny.Tak uprzedzam, bo obkupisz się i połowa padnie zaraz 
Z czego Xeon padł i została Formuła. Sugeruję autorowi kontakt z w.w użytkownikiem.
Xeon żyje. Padła jedna kość z BIOS. Druga jest sprawna, a z tego co mówił @altu5 wymiana uszkodzonej to jakieś grosze.
To bardzo proste, chce skleić budżetówke (wiadomo, w granicach rozsądku) do mojego drugiego mieszkania gdzie komputer bedzie służył do chroma i spotify.
Nie taki retro, myślę nad e5450 3.0 ghz, albo x5470 3,33 ghz, raczej wezmę e5450 bo mniej prądu na starcie zjada i bez problemu go wykręce do 4.0 ghz.
Ram 8gb, minimum 800mhz w przypadku ddr2 lub 1066mhz w przypadku ddr3.
Do powyższych dwóch rzeczy potrzebuję płyty głównej obsługującej modowane xeony na sockecie 775 i 2 sloty ddr3 1066 albo 4 sloty ddr2 800 do 8gb.
Do Chroma i Spotify nie potrzebujesz chipsetów, które wymieniłem wcześniej, więc wybór modeli płyt znacząco wzrasta.
Zależy mi żebym włożył do niego xeona
maksimum wydajności przy koszcie do 300zł. Płyta 100, procek max do 100, ram z 50-60. Zasilacz mam, chłodzenie eleganckie, obudowe, ssd i jakaś grafa też się znajdzie.
Tylko czy do przegladarki krecic trza:)? Ja bym raczej o jakims malcu na am1 myslal do takich celow. Ale ok, Wiesz co robisz, juz mialem obawy, ze to pomysl po video “komputer gajmingowy za 400 zl!” 
Jasne, że by wystarczyło, ale skoro można by dojść do 4x 4.0ghz i 12mb cache za 80zl to czemu nie skorzystać
Prąd nie gra roli, bo i tak mało będzie odpalane, jestem pewny że w chłodzenie też nie musze inwestować.
Aby dylemat tej płyty głównej, żeby to dorwać w jakiś sensownych pieniądzach…