Przeinstalowałem 9.21, a nawet zaktualizowałem do 9.22 [8800]
Nie zauważyłem żadnych zmian wizualnych, ani mniejszego zapotrzebowania na pamięć( moze będzie się mniej wieszała)
tu chodzi o bezpieczeństwo raczej . przykładowo 9.21 różni się tym od 9.22 że ma załataną jakąś dziurę
Ja również od b.dawna jestem zwolennikiem Opery chociażby ze względu na jej BEZPIECZEŃSTWO no i może też ze względu na ten “urok”. Przy 2GB ramu, który posiadam nie zastanawiałem się nigdy nad jej “pamięciożernością” i tak będę ją używał
Jeżeli na starcie masz 60 bez otwartych stron tzn., że te kilka zjada ~20MB, nie jest źle. Mam w tej chwili otwarte 3 karty i 29MB. Jeśli wjechałbym teraz na jakąś stronę z np. flashem, odtwarzaniem (WMP), uruchomiłyby się wtyczki, zużycie znacznie by wzrosło, bo te potrafią konsumować sporo RAM-u.
To jest wersja testowa, wiesz o tym? Finalna 9.22 pewnie niedługo wyjdzie.
Coś u Ciebie. To zużycie na starcie powinno być o wiele niższe, w okolicach kilkunastu mega.
Masz jakiegoś antyświrusa? Jak tak - wyłącz, sprawdź.
ja od dawna używam oprery. wcześniej na starym kompie (256mb RAM) nie zauważyłem żeby dużo ram zajmowała, teraz na nowym (1GB RAM) niezastanawiam się nad zużyciem, ale na sidebarze mam gadżet z 3 procesami najbardziej zajmującymi pamięć. Opera na 1miejscu jest tylko gdy mam otwartych kilka okien, kart… normalnie nawet nie jest na liście…1 jest sidebar zawsze ze 5% zużyciem. Opera bieże około 0,6- do 0,9%.
No i jest nie dobrze, min. masz potrojoną wtykę flasha - NPSWF32.dll .
Najpierw czyścisz ścieżkę w opera:config
opera:config#UserPrefs|PluginPath <-przejdź pod ten adres
W tym Plugin Path trzeba wykasować w okienku namiar na katalog \plugins Firefoxa (ma zostać tylko \plugins Opery), Zapisz->Restart.
Zostały dwie - trzeba się zdecydować, którą usunąć, ja mam w \plugins, ale równie dobrze może sobie siedzieć w C:\WINDOWS\system32\Macromed\Flash\ i będzie działać.