RAM w Operze

Od dawna używam Opery.

Zawsze najnowsze wersje i wg mnie, to najlepsza przeglądarka.

Jest tylko jeden problem:

Czysta, bez otwartych stron zżera 60 MB RAMu, przy kilku zakładkach ok 80, a w stresie potrafi wciągnąć nawet 200.

Przeinstalowałem 9.21, a nawet zaktualizowałem do 9.22 [8800]

Nie zauważyłem żadnych zmian wizualnych, ani mniejszego zapotrzebowania na pamięć( moze będzie się mniej wieszała)

Taki Firefox żre ok 30 MB przy 1-3 zakładkach( na IE nawet nie sprawdzałem- po co?;])

Czy ktoś ma podobny problem? Czy jest to “urok” Opery, czy ja tak mam?

Pozdrawiam

Czy jest to "urok" Opery, czy ja tak mam?

ja też tak mam. nie wiem czemu

Przeinstalowałem 9.21, a nawet zaktualizowałem do 9.22 [8800]

Nie zauważyłem żadnych zmian wizualnych, ani mniejszego zapotrzebowania na pamięć( moze będzie się mniej wieszała)

tu chodzi o bezpieczeństwo raczej . przykładowo 9.21 różni się tym od 9.22 że ma załataną jakąś dziurę

Ja również od b.dawna jestem zwolennikiem Opery chociażby ze względu na jej BEZPIECZEŃSTWO no i może też ze względu na ten “urok”. Przy 2GB ramu, który posiadam nie zastanawiałem się nigdy nad jej “pamięciożernością” i tak będę ją używał :wink:

ja ma jedną kartę otwartą w firefoxie i zżera 50 mb, opera ma 6 kart i zżera 30 mb, opera jest mniej zasobożerna niż firefox

Nie powinno tyle.

Jeżeli na starcie masz 60 bez otwartych stron tzn., że te kilka zjada ~20MB, nie jest źle. Mam w tej chwili otwarte 3 karty i 29MB. Jeśli wjechałbym teraz na jakąś stronę z np. flashem, odtwarzaniem (WMP), uruchomiłyby się wtyczki, zużycie znacznie by wzrosło, bo te potrafią konsumować sporo RAM-u.

To jest wersja testowa, wiesz o tym? Finalna 9.22 pewnie niedługo wyjdzie.

Coś u Ciebie. To zużycie na starcie powinno być o wiele niższe, w okolicach kilkunastu mega.

Masz jakiegoś antyświrusa? Jak tak - wyłącz, sprawdź.

nie no bez przesad, opera to jeden wielki wolno chodzący osiołek :slight_smile: zainstalowałem i zabiera mi 70mb przy 5 kartach a firefox 45mb…

Zaraz pewnie będzie kłótnia która lepsza więc skończmy ota

przyczyn może być wiele choćby jakaś wtyczka cokolwiek, wina wirusa to raczej nie jest bo by obciążał jakieś inne programy…

PS jaką masz konfiguracje kompa.

Ja tam polecam opere, jest bezpieczna mało zasobozerna jak wspomniał nowy10 i wogole jest najlepsza dla mnie polecam kazdemu.

Mi na 26 zakładek pobiera 69ram-u.

Duron 1,8 GHz, 1,5 GB RAM, grafa 6600- 256/128, HDD 250 GB

D600, 196MB RAM 100MHz, TNT2 i chodziła jak przecinak :smiley: - obecnie mam już inny pokład.

1. Sprawdziłeś tego antywira?

2. Wyczyść cache->Narzędzia->Wyczyść historię przeglądania->Szczegóły->oprócz haseł i Zamknij, zaznacz wszystko->Wykonaj->Restart

3. Podaj jakie masz ustawienia w Historii

4. Narzędzia->Zaaw->Wtyczki->Menu główne->Plik->Zapisz jako->Plik tekstowy , i zarzuć tym pliczkiem tutaj.

23 i ~73MB :smiley: .

ja od dawna używam oprery. wcześniej na starym kompie (256mb RAM) nie zauważyłem żeby dużo ram zajmowała, teraz na nowym (1GB RAM) niezastanawiam się nad zużyciem, ale na sidebarze mam gadżet z 3 procesami najbardziej zajmującymi pamięć. Opera na 1miejscu jest tylko gdy mam otwartych kilka okien, kart… normalnie nawet nie jest na liście…1 jest sidebar zawsze ze 5% zużyciem. Opera bieże około 0,6- do 0,9%.

Wtyczki

Windows Media Player Plug-in Dynamic Link Library

application/asx -

video/x-ms-asf-plugin -

application/x-mplayer2 -

video/x-ms-wm wm

audio/x-ms-wma wma

audio/x-ms-wax wax

video/x-ms-wvx wvx

video/x-ms-wmv wmv

video/x-ms-asf asf,asx

C:\Program Files\Opera\Program\Plugins\npdsplay.dll

Shockwave Flash

application/futuresplash spl

application/x-shockwave-flash swf

C:\Program Files\Opera\Program\Plugins\NPSWF32.dll

Microsoft® DRM

application/x-drm nip

C:\Program Files\Opera\Program\Plugins\npwmsdrm.dll

Mozilla Default Plug-in

* *

C:\Program Files\Mozilla Firefox\plugins\npnul32.dll

Shockwave Flash

C:\Program Files\Mozilla Firefox\plugins\NPSWF32.dll

Adobe Acrobat

application/pdf pdf

application/vnd.adobe.xdp+xml xdp

application/vnd.adobe.xfd+xml xfd

application/vnd.fdf fdf

application/vnd.adobe.xfdf xfdf

C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Reader\Browser\nppdf32.dll

Shockwave Flash

C:\WINDOWS\system32\Macromed\Flash\NPSWF32.dll

Wyłączenie antywira i firewalla nic nie dało, wyczyszczenie cache też nie. Przy 3 zakładkach konsumuje 100 MB

No i jest nie dobrze, min. masz potrojoną wtykę flasha - NPSWF32.dll .

1. Najpierw czyścisz ścieżkę w opera:config

opera:config#UserPrefs|PluginPath <-przejdź pod ten adres

W tym Plugin Path trzeba wykasować w okienku namiar na katalog \plugins Firefoxa (ma zostać tylko \plugins Opery), Zapisz->Restart.

1. Zostały dwie - trzeba się zdecydować, którą usunąć, ja mam w \plugins, ale równie dobrze może sobie siedzieć w C:\WINDOWS\system32\Macromed\Flash\ i będzie działać.

Do dzieła :slight_smile: .

No i działa :slight_smile:

wyrzuciłem zbedne odwołania do wtyczek, ponownie wyczyściłem całkowicie cache, zmniejszyłem ilość zapamiętywanych adresów do 500.

Teraz czysta wciąga ok 20, z kilkoma zakładkami 30-40, co chyba jest do przyjęcia.

Wielkie dzięki :slight_smile: