RAM z Macbook'a do laptopa

Witam!

Mam proste pytanie. Dotyczy ono kwestii, w której chciałbym się jedynie upewnić.

Otóż mam możliwość zakupienia niedrogo pamięć RAM do laptopa. Posiadam DDR3 PC3-8500 1066MHz SO-DIMM i z takimi samymi parametrami mam zamiar kupić. Haczyk polega na tym, że ta pamięć pochodzi z komputera typu Macbook. Znalazłem podobny temat (pamiec-ram-macbook-zwykly-laptop-czy-sama-kosc-pamie-t379709.html) który potwierdził moje przypuszczenia, jednak chciałbym się upewnić.

Moim zdaniem nie powinno nic stać na przeszkodzie, aby zamontować RAM do lapa o takich parametrach jakie podałem powyżej. Jeśli to istotne - obecnie mam kość o pojemności 2 GB, a w drugi pusty slot mam zamiar włożyć 1 GB. Jak to się ma do kwestii dual channel?

W ogóle przy moim systemie (Win 7 x64) może lepiej przeskoczyć na 4 GB? Być może ten 1 GB nie zrobi różnicy… Nie wiem, dlatego pytam :wink:

Dziękuję wszystkim za odpowiedź :slight_smile:

MacBook to taki sam komputer jak inne. Do niego nie ma jakiś elementów dedykowanych. MacBook rózni się tylko od innych komputerów że ma ogromne logo owocu jabłoni. Nawet Windowsa można na niego zainstalowac.

Więc mozesz wyciągnąć te RAMki i je przełozyć.

Co do DUAL CHANNELa to z tego co mi wiadomo żeby kosci działały w tym trybie to musza być dwie kosci o identycznych parametrach. Najlepiej powinny byc to identyczne kości.

Tak myślałem, jednak Maci są mi kompletnie nieznane. Dziękować :wink: