RAMy do lekkiego OC do Threadrippera

Jakie pamięci kupić do Threadripper’a, chciałbym je podkręcić do 3GHz, jest to w ogóle realne? Bo gdzieś słyszałem że Ryzen/Threadripper zyska ładnych kilka procent na podkręceniu samej pamięci, bo razem z pamięcią podkręca się ta magistrala do wymiany danych między czipami procesora…

Przy tym szukam czegoś rozsądnego cenowo, potrzebuję 8 kości po 16GB (128GB razem) więc różnica 50zł na sztuce daje kwotę którą mogę użyć na innych komponentach, a budżet i tak już napięty do granic możliwości…

Zdaję sobie sprawę że Threadripper nie jest zbyt popularny, więc wszelkie doświadczenia z Ryzenem uznam za solidne info.

TridentZ 3200MHz CL14. Niestety do najtańszych nie należą. IMO warto ze względu na kości B-Die.

A po przemyśleniu tematu chyba i tak muszę zejść z liczby rdzeni, to i tyle ramu mi nie będzie potrzeba, a trzecia sprawa to tylko 8G pamięci są na tych kościach

Morele: G.SKILL TridentZ 64GB 4x16GB 3200MHz DDR4 CL14 (F4-3200C14Q-64GTZSW)

Te TridentZ’y wychodzą jednak drogo, w sensie przy 64GB to jest 640zł więcej niż np. Aegis, a zysk taki że CL15 zamiast 16 przy (3000MHz), różnica do @3200 cl14 to już 1480zł… Ja wiem że te droższe można podkręcać w nieskończoność, tyle że moje podkręcanie to przestawienie częstotliwości w BIOSie i raczej nigdy nie wyjdę ponad to.

Z tego co udało mi się wyczytać w internecie to zysk na wydajności powyżej 3200 jest znikomy/żaden, przy zachowaniu timingów. Jeszcze tylko nie mogę się dokopać do tego jaki wpływ na wydajność mają timingi… A nawet dokopałem się że timingi mogą podnieść o 2% FPS… to jednak dla mnie się nie opłaca… Za tą kwotę akurat można kupić WC albo kolejny HDD/SSD