Czy podłączanie raspberry 3B+ pod zwykły port usb 2.0 (TV, laptop, pc) jest bezpieczne dla portu usb tych urządzeń? Urządzenie niby wymaga zasilacza 2.5A, taki port ma bodajże 0.5A. Działać to działa, ale nie zepsuje się port USB w laptopie od takiego zasilania?
Zepsuć się nic nie zepsuje, natomiast Malinka po prostu nie wystartuje, z powodu zbyt małego prądu zasilania. W tym konkretnym przypadku bez zewnętrznego zasilacza się nie obejdzie.
Jak nie wystartuje, odpaliła nawet grałem w grę na niej, nawet aktualizacja się zrobiła recalboksa.
To masz wyjątkową Malinkę, bo moja “trójka” podpięta pod zasilacz 1A tylko świeci diodami.
No testowałem dotąd na zasilaczu od Redmi Note 8T (3A), od Note 4 (2A) i na Thinkpadzie T400 (USB2.0). Ale ktoś mi wspomniał, że ciągnie za dużo prądu i mogę uwalić port w laptopie. Dużego prądu on raczej nie daje, telefon tak ładuje się 4 razy dłużej niż z zasilacza 2A.
Nie uwali, a przynajmniej nic mnie takiego nigdy nie spotkało. USB ma swoje ograniczenie prądowe i więcej jak 0,5A nie puści.
Czytam teraz dokumentację do Malinki:
https://www.raspberrypi.org/documentation/hardware/raspberrypi/power/README.md
Wychodzi na to, że “pobór samej płytki” (Typical bare-board active current consumption) dla RPi 3B+ to właśnie 0,5A. Czyli faktycznie albo moja Malinka była dodatkowo obciążona albo zasilacz miałem kulawy i nie dawał on nawet połowy swojej “mocy”.
Zawsze możesz pokusić się o zakup przewodu, który podłączasz do dwóch portów USB i zasilasz z tego Malinkę. Będziesz miał wtedy 1A.
No była sama płytka + klawiatura, myszka i pad od X360 i kabel RJ45. Poprostu USB daje więcej możliwości np ładowanie urządzenia telewizorem tj PSX Mini np. Do urządzenia dokupię jeszcze obudowę z wiatraczkiem, to obciążeniem wzrośnie.
Po prostu TV jest ponadstandardowy i daje więcej prądu na port. To była swego czasu spora przypadłość dysków 2.5" HDD przenośnych, bo pojedynczy port w TV nie był w stanie ich odpalić. Pewnie stąd pchanie na zasilanie więcej amperów.
Dotąd testowałem z takich tylko na tym laptopie T400, które ładowanie ma wolne co widać po telefonach, że prąd daje bardzo niski w porównaniu do ładowarki 2A (a do 3B+ zalecają nawet 2.5A)