Raspberry Pi 3, a odtwarzacz filmów

Dopiero będę zaczynał przygodę z “Malinką” dokładniej chodzi o najmocniejszy model
Raspberry Pi 3 model B+, czy podoła on jako typowy odtwarzacz filmów z pendrive zakodowanych kodekiem H.265 (HEVC)?.

Oczywiście nie żależy mi na rozdziałce 4K, tylko 720p ewentualnie 1080p w standardowych 24-25 klatkach/s.

Rpi3 nie ma sprzętowego wsparcia dla HEVC więc wszystko idzie programowo przez procesorek maliny efekt można sobie wyobrazić.

Edycja: Zacząłem to pisać przed odpowiedzią @anon33704549 , dlatego niektóre wnioski będą się powtarzać, ale są i inne dlatego zostawiam.

Odpowiedz nie jest jednoznaczna, bo Raspberry Pi 3 model B+ ma wsparcie sprzętowe FHD dla h264 i VP8. Dlatego odpowiedź praktycznie sprowadza się do tego, że jak chcesz odtwarzać h265 to trzeba kupić coś innego może Orange Pi 3 lub Rock Pi 4 (model B z wifi około 450 zł.).

A nie jest jednoznaczna, bo na przykład materiał wideo h265 720p z małym bit rate, będzie dekodowany bez większych problemów, przy obciążeniu CPU około 50%.

Przykładowe wideo Blender Foundation “Tears of Steel”, przygotowane w taki sposób (info tylko o wideo).

Video
ID                                       : 1
Format                                   : HEVC
Format/Info                              : High Efficiency Video Coding
Format profile                           : Main
Codec ID                                 : V_MPEGH/ISO/HEVC
Duration                                 : 12 min 14 s
Bit rate                                 : 580 kb/s
Width                                    : 1 720 pixels
Height                                   : 720 pixels
Display aspect ratio                     : 2.40:1
Frame rate mode                          : Constant
Frame rate                               : 24.000 FPS
Color space                              : YUV
Chroma subsampling                       : 4:2:0
Bit depth                                : 8 bits
Bits/(Pixel*Frame)                       : 0.020
Stream size                              : 50.7 MiB (55%)
Language                                 : English
Default                                  : Yes
Forced                                   : No

Pobrane z tej strony, jak widać o większej rozdzielczości 1720x720 niż standardowe 720p (mówimy o mniejszym).

https://www.libde265.org/hevc-bitstreams/tos-1720x720-cfg01.mkv

Odtwarza się bez gubienia klatek i przycięć, ale nie na vlc który ma z tym problemy, czy domyślnym omxplayer (w ogóle nie chce go otworzyć), a na mpv. A mpv 0.29 skompilowałem z ffmpeg 4 i nie wiem nie sprawdzałem jak będzie z mpv 0.23 dostępnym w repozytorium.

Ale już Big Buck Bunny 1920x1080 przy stosunkowo małym Video bitrate: 1724.4 kbps, nawet na mpv gubi klatki, i nie da się tego oglądać.

https://www.libde265.org/hevc-bitstreams/bbb-1920x1080-cfg06.mkv

1 polubienie