Niby miała być wysyłka na przełomie października i listopada 2023, ktoś już kupił, może jakiś znajomy kupił, czy to jest wciąż wirtualny produkt? W sklepach można zamówić ograniczoną ilość, jednak nie ma ich na magazynie, troche to tak wygląda jak by od razu schodziła cała dostawa.
edit: Może ktoś ma lepszą propozycję na komputer w tej cenie, który podobnie jak Rpi pobiera mało prądu? Zastosowanie na mało wymagający serwer, Linux + kilka kontenerów Dockera.
edit: zastanawiam się czy taka płyta typu ITX ze zintegrowanym CPU nie pobierze podobnie? W sumie 99% czasu będzie to funkcjonować z obciazeniem <10% a ten 1% czasu pod obciążeniem 100% nie ma znaczenia
Też o tym myślałem ale trzebaby było wrzucić tam jakiś Ubuntu Touch, podpiąc przejściówkę USB OTG->SATA, nie wiadomo jak to będzie działać - choć eksperyment mi się podoba. W sumie postawiłbym normalnego PC’ta ale chcę coś nowego dla sportu spróbować.Chyba się zdecyduję na płytę „all in one” na energooszczędnym Intelu albo AMD.
Android też się nada. Jak znajdziesz jakiś z np. uszkodzonym ekranem i mocnym CPU to da sobie radę nawet z maszyną wirtualną. Dyski masz w takich starszych czasami po 250 czy nawet 500, chyba, że większe potrzeba.
Np. Mix2 pewnie kupisz za jakieś grosze.
w sumie Docker pójdzie pod Androidem, tylko trzeba mieć root’a, spróbuję zrobić taką wersję, projekt ‘for fun’ nie idzie nigdzie na produkcję więc mogę eksperymentować
Nowe czy używane?
Z używanych kupiłem kiedyś della wyse 3040, asus vivo sticka, jakiegoś fuijitsu z amd e2 i foxcona z atomem. Dell się zjarał ale był prawdziwie mobilny (zasilanie z 5V), na asus vivo sticku nie udało mi się odpalić dźwięku (a zad z 9V), dwa ostatnie spoko chociaż z chłodzeniem fuijitsu muszę powalczyć. Jak pomyślę nad chłodzoną mini metalową szafką (np elektryczną) to z tych 3 maszyn zrobię sobie vpn’a, dns’a i serwer gierek (nexuiz, openarena itd). Najlepiej z wyjściem na świat. Plan na przyszłość.
Z nowych brałbym Gigabyte Brixa. Taniej można wyrwać na komputroniku, chyba leżaki magazynowe, Intel Nuci, potem to już grubo powyżej 1k.
No trzeba liczyć x5 co najmniej. rpi5 przewidziane chyba jest na 15W albo 20W, procek co jest w gigabyte brix 6W (celeron j***), a intel nuci z prockami np i3-1115G4 to już 28W na samym i3. Oczywiście wszystko w szczycie.
Właśnie 99% czasu będzie praktycznie zerowe obciążenie, zastanawia mnie ile taki ITX bierze w spoczynku, nie mam akurat żadnego żeby podłączyć pod miernik - a może się okazać, że niewiele więcej od RPI w spoczynku
tak myślę żeby z 800zł wydać, ale jak będzie coś wyjątkowo przekonującego to mogę dołoży
Co do smartfonu, to nie jest takie głupie, tez nad tym myślałem, ale to będzie do innego projektu hobbystycznego. Generalnie RPI było idealne zanim nie zniknęło z oferty i nie wzrosły mocno ceny
To mam prośbę o prosty test, odpal pod jakimś live CD z Linux i zobacz ile bierze jak nic nie dzieje się w systemie. Co do przygarnięcia płyty to nie będę Ci zawracać głowy wysyłką, ale taki test da mi wystarczający pogląd na sprawy
Moim zdaniem jeśli nie masz potrzeby
a) małego rozmiaru płytki
b) korzystania z GPIO i kompatybilnych HATów
To Raspberry nie ma sensu. Koszty energii w zakresie 5-10W w skali miesiąca to poniżej 10 zł. Więc dowolny komputer typu terminal czy obudowy SFF nie dość że przebije wydajność RPi to jeszcze pokryje koszty prądu na parę lat do przodu.
Oczywiście zakładając, że potrzebujesz danych lokalnie. Bo zdalnie, to byle VPS z OVH będzie dużo wygodniejszym rozwiązaniem.
Chodzi o serwer lokalny. Na dziś dzień coś pokroju PRi by wystarczało ale faktycznie chyba pójdę w architekturę PC, bo znaczny zapas mocy mnie przekonuje.
Jak widać syfiasty zasilacz 400W, płytka faktycznie z q1900. 4G pamięci, jakiś SSD tam wsadziłem, chyba 256 dodatkowy wentylator.
Z braku pod ręką miernika poboru prądu, pomiar amperomierzem do zmiennego prądu.
BIOS 0.04A, tak samo uśpienie, ładowanie systemu, odpalanie przeglądarki 0.12 A.
Na szybko i na pająka, ale nawet uwzględniając tolerancję 50% i tak daje pojęcie o tym ile to pobiera.
ok 10W w spoczynku, ok. 30W podczas pracy. Z dyskiem, pendrive, wentylatorem, na mało wydajnym zasilaczu, 4GB pamięci. Dając jakiś 160W co najmniej brązowy i pasywne chłodzenie myślę, że do 6W da się zejść, a podczas pracy do 25, może mniej.