[RaspberryPi] - Raspbian - skrypt uruchumiający usługę po starcie

Hej!

[Opis zagadnienia]

Moim celem jest to by po uruchomieniu malinki uruchomiało się automatycznie oprogramowanie xFreeRDP(służące do łączenia pulpitem zdalnym) wraz z wprowadzonymi już danymi (loginem hasłem, ip do którego się łączymy).
O ile ta część żeby się wgl połączyć jest prosta to chciałbym to zautomatyzować czyli tak ja przy wspominałem wyżej miałoby to wyglądać w ten sposób, że po samym uruchomieniu malinki od razu automatycznie włączałaby się usługa FreeRDP i automatycznie łączyła się z wcześniej raz wprowadzonymi danymi.(Ułatwiłoby to bo userzy nie musieliby klepać w konsoli komendy do połączenia i psuć :/)

Czego potrzebuję?

Podejrzewam,że można byłoby to załatwić jakimś skryptem.
Moja wiedza ogranicza się jeśli chodzi o programowanie do podstaw JS i PHP, a nie sądzę by te języki w tej sytuacji akurat pomogły przy pisaniu skryptu który mógłby mi w tym problemie pomóc.

Bardzo proszę o informację w czym mogę się do tego zabrać,ew może ktoś ma taki skrypt który by pasował (oczywiście podstawiając adekwatne u mnie dane) ew jakiś pomysł jak mogę takie coś rozwiązać bo przyznam,że tkwię w tym już kilka godzin i zabrakło mi już pomysłów.

Jeżeli zły dział wybrałem to z góry przepraszam

Proszę o pomoc, pozdrawiam.

Skrypt ma się uruchomić po zalogowaniu użytkownika czy po starcie RPi?

Po zalogowaniu użytkownika - chyba, że jest to jakiś ciężki temat.

W żadnym wypadku. Dopisz wywołanie skryptu uruchamiającego wybraną przez Ciebie aplikację w pliku .bashrc w folderze domowym użytkownika, np. w /home/pi/.bashrc

1 polubienie

Raspbian ma coś takiego jak systemd, który zarządza usługami. Możesz stworzyć nowy serwis (kwestia utworzenia jednego pliku i napisania kilku linijek) po czym włączyć serwis by startował wraz z systemem. Dzięki temu uzyskasz możliwość łatwego podejrzenia stanu usługi (uruchomiona lub nie) łatwego zatrzymania i uruchamiania, i systemd może monitorować program czy działa, i w razie gdyby padł uruchomi go ponownie.

1 polubienie