Już prawie nie używam smartfona , ale teraz przydało by się trochę smart technologi i muszę do tego wrócić.
Model o którym myślę działa, ale nie jest w pełni funkcjonalny.
To było tak :
zabawa z rootem (tylko superuser bez wgrywania CM) szło fajnie, miałem prawa roota i w ciągu tygodnia na superuser powywalałem apki dzwięki i themy dużo mb zwolniłem.
Zyskałem po tym kilka dni dłuższej pracy na baterii więc byłem zadowolony. Zrobiłem JEDNAK o krok za daleko pozbywając się menagera pliku i systemowej przeglądarki internetowej odciołem się od sieci i możliwości instalowana plików (sam plik apk się nie zainstaluje, trzeba go odszukać w folderze i kliknąć).
Nie wiem co teraz zrobię
nie chcę płacić komuś za wgrywanie
a samemu się boje wgrywać system, strach że mi telefon dednie.
Czy mogę bez obawy samemu próbować wgrać czystego androida ?
Jakiś custom Rom mógłby uszkodzić , ale czy oryginalna również?
Jakim programem przywracać lub wgrywać system?
Zrób normalne recovery (resetowanie do ustawień fabrycznych) system się przywróci razem z usuniętymi aplikacjami “fabrycznymi”.
Jeżeli masz backup w formie plików apk tych dwóch feralnie usuniętych aplikacji to możesz włączyć debugowanie USB i poprzez ADB zainstalować je ponownie.
już tak robiłem przywracałem ale nie ma aplikacji bo przecież je wywaliłem rootem.
Nie raz łączyłem fona z komputerem, ale nwm co to jest co to znaczy ABS.
A kopia na dysku - nie mam teraz dostępu komp mi padł recovery i ten plik bat z poleceniami przepadł
co robić?
Nie prawda. Aplikacje usunięte poprzez uprawnienia roota kasują się z partycji systemowej, nie ma ich już fizycznie w telefonie, i system nie przywróci ich przy resetowaniu do ustawień fabrycznych.
A co do problemu: podaj markę i model telefonu, wtedy będzie wiadomo co można z tym zrobić.
Ta strona nie jest dziwna, no jest światowej sławy forum developerów androida i innych systemów mobilnych, robią tam custom romy na telefon. Jak nie rozumiesz tutoriala to albo wspomóż się tłumaczem google albo przyjadę do domu, zrobię to i podeślę pliki.
To w gruncie rzeczy zależy od smartfona i jak są dodatkowe aplikacje dodawane.
U mnie np w recovery image są zawarte i jak zrobisz factory reset to wracają.