To już chyba jest wszędzie. Te ubezpieczenie to rak, ale idzie wyperswadować, że nie i najwyżej idę gdzie indziej - konkurencja działa na nich jak płachta na byka.
@hindus
Akurat ta prowizja dla Allegro i jakieś dodatkowe opłaty zapewne na pewno są wliczone w cenę towaru. Jednakże póki co nie trafiłem na ofertę lepszą od tej w ratach 0%. Sam przedmiot wychodzi drożej, ale przy ratach nawet na te minimalne bodaj 3 w zwykłym planie tańsze przedmioty po rozbiciu wychodzą drożej. Nie wspominając o dłuższym planie ratalnym, gdzie odsetki i inne opłaty to często nawet 10-20%.
Niestety to też zależy. Przy pierwszych ratach miałem tylko Alior, przy kolejnych miałem mBank, Alior i jeszcze coś, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć. W każdym bądź razie to nie był zwykły bank tylko coś chyba na modłę tych pożyczek online - tyle, że bez lichwiarskiego oprocentowania. Możliwe, że jest to też uzależnione od wysokości pożyczki.
TUTAJ masz napisane pod kalkulatorem “Alior Bank S.A. lub mBank S.A. lub Kreditech Polska sp. z o.o.”.
A i od siebie dodam, że w formularzu mBanku adres zamieszkania jest dla nich tym samym co adres zameldowania. Ja mam meldunek gdzie indziej i mieszkam gdzie indziej i na tytuł okienka “Adres zamieszkania” wpisałem obecny adres zamieszkania, po czym dostałem odmowę pożyczki, bo adres z przelewu weryfikacyjnego nie zgadza się z tym w formularzu, a tam mam adres zameldowania… Ciekawe czy to poprawili po piśmie do nich, ale raczej wątpię.
Chodziło mi tylko o perspektywę platformy Allegro opłaca im się współpraca z PayU i oferta na raty 0%, bo na każdej sprzedaży zarabiają niemałe pieniądze - nawet jeśli będą dopłacać do każdej sprzedaży na raty, to i tak będzie to dla nich na plus. W przeciwnym wypadku zamiast na Allegro zainteresowany kupi sobie taki telefon w markecie i tam zostawi pieniądze.
Raty 0% tak nie działają. Po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku, podpisujesz stosowne dokumenty a kasa leci bezpośrednio do sprzedającego jako zapłata za produkt. Ty otrzymujesz towar i wedle dokumentu kredytowego, miesięcznie spłacasz towar.
Brałem raty 0% w allegro dużo razy. Banki możesz wybrać różne, ja już korzystałem ze wszystkich 3: Monedo, Alior i Mbank. Wszystko zawsze przechodzi w minutę i faktycznie nie ma żadnych ukrytych kosztów
Nie jestem pewien, czy ta cała procedura związana z ratami w PayU, nie jest zbyt czasochłonna.
Chodzi o to, że w dobie powszechnych debetów na koncie, w dobie tych wszsystkich szybkich pożyczek które można zaciągnąć z wykorzystaniem konta bankowego - jest to znacznie łatwiejsza procedura.