Realtek AC'97 - Slyszę cisze

Posiadam karte dzwiekowa Realtek AC’97. Tydzien temu zmienilem obudowe (przekladalem kompa). Od razu po jego właczeniu w nowej obudowie nie dzialaja mi dzwieki. Wszystko sprawdzalem w Windowsie, wszystko ustawione tak jak powinno byc. Właczam jakas muzyke, niby gra, czas leci tylko nic nie slychac ani w glosnikach ani w sluchawkach. Zaznaczam ze nie podlaczylem jeszcze do plyty głownej kabelkow od nowej obudowy. Niektóre maja nazwe: MIC, SND OUT, SND IN itp. Ale przeciez to tylko chodzi o przedni panel obudowy chyba i nic wiecej , dzwieki powinny chodzic?!? Czy to mzoe byc wina tych kabelkow? Próbowalem nagrywac cos na mikrofon i sie nagralo bo pasek od glosu sie ruszal, tylko oczywiscie tego nie odsluchalem bo niema jak. Czyli mysle ze karta jest w porzadku (scalona z plyta głowna P4 M80). Co moge zrobic w tej sytuacji , jak sie za to zabrac??? Chce miec dzwieeekk :frowning:

Z góry wielkie dzieki za odpowiedz :slight_smile:

Musisz jednak podłączyć te kabelki, przykro mi. Podłączyłeś w ogóle głośniki i słuchawki do płyty głównej???

Pomoze mi ktos w podlaczeniu tych bolców??? Bo podlaczylem tylko te które sa oznakowane na plycie głownej (głowne , np. POWER, RESET itp.) . A pozostalo mi ich okolo 20 wiecej a miejsce na plycie sie konczy. Mogłby mi ktos powiedziec gdzie mam je podlaczyc. Wiem ze czesc z nich ( i to chyba te od dzwieku) byly podlaczone w starej obudowie calkiem gdzie indziej na plycie głownej. Nie tam gdzie wszystkie na dole po prawej, tylko na czarnym polu w lewej srodkowej czesci plyty. Czy ma ktos moze jakis schemat do tego lub cos innego co mogloby mi pomoc?? np. diody od dysku twardego tez jeszcze nie podlaczylem , podlaczalem w kilku miejscach ale nie swiecila, tez nie wiem gdzie bo w tej nowej obudowie jest tych kabelkow troche wiecej, jest np. kilka innych o nazwie GND :frowning:

TAM NA GóRZE ZAZNACZYLEM NA ZOLTO Tą CZESC GDZIE WYDAJE MI SIE ZE BYLY PODLACZONE CZESC Z TYCH KABELKOW WCZESNIEJ , RESZTA PO LEWEJ NA DOLE

dZIEKI

plytagl9tk.jpg

Jeśli masz instrukcję od płyty głównej to znajdź ją i tam jest wszystko opisane. Jak nie możesz znaleźć to powiedz jaki masz model.

Mam instrukcje w jezyku Angielskim i tam na ten temat jest tylko krótka wzmianka, zadnych schematów ani nic. Model dokladnie jak na zdjeciu Biostar P4 M80 M7. Dzieki , bo naprawde nie mam pojecia co zrobic z kablami (na kazdym inna nazwa) bo jest ich okolo 20 :?

Podłączyłeś słuchawki i głośniki tam gdzie na zielono zaznaczyłem??? Jak nie to podłącz tam na początek głośniki. Włącz muzyczkę np. w Winampie i wkładaj po kolei do wszystkich dziurek. Jak w którejś usłyszysz to zostaw. Tak samo z słuchawami.

plytagl9tk8tx.jpg

Sorry ale te gniazdo które zaznaczyles na zielono to ja mam tu USB !!

Oj, nie wiem, nie wiem. Może chodzi o stery???

http://pclab.pl/file100.html

Zainstaluj sobie, nie wiem czy to najnowsze. Może wtedy zadziała…

MAM PYTANIE : CZY JAK NIE PODłACZY SIE KABELKOW OD OBUDOWY (TYCH OD DZWIEKU) DO PLYTY GLOWNEJ TO CZY DZWIEK NIE BEDZIE DZIALAL ???

Nie krzycz - pisz normalną czcionką - popraw użyj opcji zmień,nie używaj kolorów które są zastrzeżone.Poczytaj Regulamin Forum.

http://forum.dobreprogramy.pl/rules.php

Masz książkę do płyty czytaj i rób - na wtyczkach powinien też być opis co do czego.

To nie będziesz słyszał tego PIK przy włączaniu komputera. Nie będzie działał głośniczek od obudowy.

No i wlasnie tego nie tez nie slysze , diodka od dysku twardego tez nie podlaczona bo nie wiem gdzie,wszedzie tylko dziwn skróty i nie wiem w którym miejscu co. WIESZ MOZE GDZIE MAM PODLACZYC TE KBAELKI OD DZWIEKU ???

Znalazłem tylko fragment z Twojej instrukcji opisujący to:

frontpanel3ud.gif

Dzieki , to jest chyba ten fragment plyty głownej na górze co zaznaczylem??? Zaraz pokombinuje :mrgreen: Ale sam widzisz ze tu pisze ze to umozliwia korzystanie z panela przedniego obudowy i to wszystko, czy to ma az taki wplyw na ogólny dzwiek w kompie???

DZIEKI, przeciez tu wyreaznie pisze ze jak tego nie podlaczysz to nieumozliwi to dzialanie tych tylnych gniazd :smiley: Musze to sprawdzic …