Realtek HD Audio Driver - brak dźwięku


(Grochuene) #1

Witam , dzisiaj sformatowałem dysk , zainstalowałem Windowsa 7 32bit i od tego momentu nie mam absolutnie żadnego dźwięku w kompie. Instalowałem już mnóstwo różnych wersji sterowników realtek hd , ac'97 , microsoft hdaa i nic to nie dało. Oczywiście próbowałem również sterowników ze strony producenta mojej płyty głównej Gigabyte MA785GM-US2H rev1.0 i to również nic nie dało. Moja karta dźwiękowa jest zintegrowana - Realtek ALC889A. W menedżerze urządzeń wykrywa kartę i jest informacja o tym , że sprzęt działa poprawnie , podobnie głośniki są dobrze podłączone ponieważ za każdym razem gdy wyciągałem kabel i podłączałem go na nowo pokazywała się informacja o tym w menedżerze realtek jednak dźwięku jak nie było tak nie ma : (

Bardzo proszę Was o pomoc gdyż bez muzyki długo nie wytrzymam ; )

Pozdro!


(darek0107) #2

Może trzeba przełączyć w sterowniku panel tylny na przedni albo odwrotnie albo masz włączone wyciszenie albo we właściwościach nie odhaczone WAVE albo co innego. Włącz sobie ikonkę z głośnikiem i tą Menager Realtek i popatrz w ustawieniach


(Dimatheus) #3

Hej,

To oznacza nic innego jak fakt, że karta jest zainstalowana - sterowniki są oki, karta też - problem dotyczy więc samych ustawień.

Na początek sprawdź, czy poziomu głośności nie są ustawione na minimum oraz czy nigdzie nie jest zaznaczone wyciszenie. W ustawieniach dźwięku sprawdź też, czy domyślnym źródłem odtwarzania dźwięku nie jest na przykład wyjście cyfrowe - np. HDMI bądź optyczne wyjście cyfrowe - jeśli tak, zmień na Realtek HD Głośniki bądź podobne.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(XMan) #4

Odinstaluj obecne sterowniki audio.

Przeczyść komputer programem CCleaner

U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner

później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.

kliknij aby powiększyć :

ccleaner1.th.jpgccleaner2.th.jpg

Zainstaluj :

  1. Chipset

setupa.th.jpg

  1. Realtek High Definition Audio Codecs R2.65

Po każdej instalacji uruchom ponownie komputer.


(Zawada) #5

Mam WIN 7 i tę samą integrę i nie pamiętam, żeby był problem. Jesteś po formacie, więc nie nie powinno się gryźć. Tak jak kolega wcześniej pisał, usuń wszystko i zacznij od nowa. Instaluj tylko stery od płyty głównej. I faktycznie posprawdzaj, czy wszędzie masz ustawione odpowiednie źródło dźwięku i nie ma wyciszeń itp. Problem zapewne jest błachy, ale może być ciężki do zlokalizowania :wink: Powodzenia.