Realtek HD Audio- dźwięk nie płynie mimo zainstalowania sterowników


(Andrzej Prusik) #1

Witam wszystkich.

 

Jak w temacie. Po zainstalowaniu kompletu sterowników występuje problem z dźwiękiem. Można otworzyć piosenkę czy film w Playerach, nie ma żadnych "!" czy "?" w menadżerze zadań, nie mam nigdzie zaznaczonego wyciszenia a mimo to z głośników bądź słuchawek dźwięk nie płynie. Mam 6 wyjść audio typu mini jack z tyłu i 2 z przodu. Użyłem wszystkich kombinacji i nic. Co ciekawe gdy podłączam jack do zielonego wejścia, wykrywa mi tak jakbym podłączył trzy wtyki.

 

wcześniej było po prostu tak, że jacka dajmy na to od słuchawek wtykałem w dowolne gniazdo, po pojawieniu się komunikaty z polem wyboru podłączonego sprzętu wybierało się słuchawki wszystko było git. Teraz nie działa ani na głośnikach, ani na słuchawkach.

 

Problem pojawił się gdy któregoś razu mojej siostrze nie chciał włączyć się komp. Objawy wskazywały wtedy na padnięty zasilacz. Siostra na chwilę podmieniła na inny zasilacz by sprawdzić, potem złożyła raz jeszcze stary zasilacz i zaczął działać. Zastanawiam się czy przypadkiem może czegoś nie pominęła w podłączeniu? Choć twierdzi że robiła wszystko z wyjątkową uwagą. A może karta dźwiękowa klapła wtedy??

 

Nie mam już pomysłów. 

Płyta główna to ABIT NF-M2S, karta dzwiekowa jest zintegrowana. Sterownik mam dedykowany.

W załączniku screen z menadzera zadan i panelu realtek HD audio

Może komuś z was coś do głowy wpadnie o co tu może chodzić.

post-189411-0-91356700-1397856817_thumb.


(igrek) #2

Sprawdź czy dźwięk nie płynie z portu HDMI karty graficznej, u mnie się tak domyślnie ustawiało i pomimo zainstalowania sterowników realteka dźwięku nie było, musiałem ustawić realtek HD audio output jako domyślne urządzenie do odtwarzania.


(Andrzej Prusik) #3

A gdzie to musiałeś przestawić?


(JNJN) #4

System to XP? w/g systemu OK.

 

Jak XP, Dźwięki i … zakładka Audio i zobacz, czy w urządzenia domyślne masz ustawiony Realtek.

 

Sprawdź jak działają dźwięki systemowe i wykonaj test głośników w aplikacji Realteka.


(Andrzej Prusik) #5

Ustawione jest ok. Dźwięków systemowych nie słychać, podobnie jak muzyki. To samo jest przy teście głośników. Wygląda to tak, jakby wszystko było w porządku, tyle ze nie słychać dźwięku.


(mrFreeze) #6

Może masz jakieś słuchawki żeby mieć 100% pewność czy nie działa karta dźwiękowa czy może głośniki. Wiem, że zapewne sprawdzałeś ale zobacz czy głośniki nie są wyciszone lub jack nie wyszedł z nich. Sprawdź wszystkie kabelki od głośników czy są na swoim miejscu.


(JNJN) #7

Lub kodek uszkodzony?

 

Zrób ewentualnie jeszcze tak:

  • z poziomu dodaj usuń programy odinstaluj wszystko co Realtek,czyszczenie systemu Ccleanerem,restart kompa

  • jak nie wgrałeś sterów do płyty, wgraj, restart kompa

  • ponownie zainstaluj Realteka,restart i sprawdź.