Realtek hd audio nie działa

Próbuję instalować każde wersje sterowników, lecz żadna jeszcze nie rozwiązała tego problemu. Chodzi o to że sterownik Realtek w ogóle się nie uruchamia.

2 dni temu jakoś się to zepsuło. Wyłączyłem komputer wszystko działało, a gdy ponownie włączyłem go nazajutrz to dźwięk nie działał.
Jeszcze gdy włączam ręcznie tego realteka w systemie32, ten “RAVCpl64” to kompletnie nic się nie dzieje. A gdy wchodzę w karty dźwiękowe w menedżerze urządzeń to wykrywa mi tylko od karty graficznej tak jakby realtek nie był zainstalowany a odinstalować go mogę.

Model płyty głównej : H67H2-EM
Windows 10 64 bit

Dodam tylko, gdy podłączam słuchawki do monitora to działają.

Sprawdź jakieś starsze wersje niż 2.80?

https://www.realtek.cz/download-driver-nr-454-for-realtek-ALC270-and-Windows10-64bit.html

Niby nowsze mają zbugowany panel Realtek / usługi odpowiadające za uruchamianie aplikacji.

1 polubienie

Sprawdzałem różnorakie, tak też te starsze ale zainstaluje te co wysłałeś nawet na próbę

1 polubienie

No nie zaszkodzi podmienić, ja nie znalazłem poradnika co by mi naprawił wersje 2.80+ (szkoda tracić ~30 minut na oglądanie 5 różnych podobnych metod).

“Elitegroup Computer Systems” raczej nie branduje interfejsu Realtek jak to robi przykładowo MSI / Gigabyte:

1 polubienie

Zrób tak
Wejdź w panel sterownia odinstaluj sterowniki z realtek
następnie menedżer urządzeń i z kontroler audio wywal je też jeśli tam teżwidnieją
uruchom ponownie komputer i zainstaluj te sterowniki:

Generic
8895_FF00_PG475_Win10_RS5_19H1_X64_WHQL.zip

Nie instaluj żadnych MSI / Gigabyte bo to są dedykowane tylko pod wybrane modele wybranych marek…

a FF00 są takie ogólne które mają działać niezależnie od modelu płyty.

Po zainstalowaniu trzeba będzie znowu zrobić reset kompa aby wdrożył system sterowniki.

1 polubienie

Oba te sterowniki nic nie dały

:confused:

Naprawiłem, sam nie wiem jak. Wyjąłem karte graf podmuchałem troche w płyte, w te złącza itp itd. Włączyłem kompa bez podpiętych urządzeń i się wyświetlił sterownik. Podłączyłem gniazda i działa wszystko, dzięki wielkie za pomoc tak czy siak <3

1 polubienie