Realtek i problemy z dzwiękiem

Witam, mam kartę realteka, do której mam podłączone głośniki 5.1, słuchawki z mikrofonem oraz do wejścia line in dzwięk z karty TV AverMedia TVPhone 98 (co w którym gniazdku prezentuje zdjęcie poniżej).

schematd.jpg

Głośniki działają poprawnie, słuchawki powiedzmy, ze też, ale jest taki jakby pogłos wiekszy niż kiedyś (efekty różne są wyłączone:) )a tuner nie działa w ogóle.

Dodatkowo jak w systemowym panelu zaznaczę wyciszenie gniazda wave to przestaje wszystko działać. Jak to wszystko poprzestawiać, żeby działało z wyciszonym “wave”?

Zaczęło mi się to dziać po formacie wszystko, przed formatem wszystko działalo jak powinno, a przy wyciszeniu wave przestawała grac tylko karta TV:)

Nie wiem co jest źle, ale jak ktoś wie jak to naprawić to proszę Was, pomóżcie :wink:

Witaj,

Sprawdź, czy kable są wsadzone do końca i czy ich końcówki nie są uszkodzone - czasem też gdy jest niewielkie przebicie sumy i sygnału w głośnikach powstaje efekt przestrzenności - jeśli masz możliwość spróbuj z innym okablowaniem lub na innym sprzęcie.

A tuner podłączony jest do odpowiedniego gniazda - czyli do wejścia liniowego oznaczonego na niebiesko?? Czy przypadkiem nie jest w nim wyciszony dźwięk??

Niestety chyba nie ten trop :slight_smile: - pole wave dotyczy na dobrą sprawę wszystkich dźwięków, które generowane są przy pomocy karty i zamieniane na format wav, który następnie jest analogowo przesyłany do głośników - jedynym wyjątkiem są pliki MIDI, które odtwarzane są przez syntezator MIDI wbudowany w kartę dźwiękową, zewnętrzny lub programowy. Jeśli chcesz wyciszyć kartę telewizyjną to - przy podłączeniu do wejścia liniowego - wyciszasz po prostu wejście liniowe - efektem tego tylko karta telewizyjna jest wyciszona, a reszta działa… :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus

wiktor88 , popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif