Po głębszej analizie Twojego problemu mogę stwierdzić, że przyczyn może być kilka.
1. Wydanie kilku tysięcy nie oznacza, że sprzęt spełni wszystkie Twoje oczekiwania.
Przykładowo - najtańsze Acer-y z serii 52xx, 57xx mają niespotykane w znacznie drożych modelach wejście Line In!
Do czego się może przydać nie muszę tłumaczyć komuś, kto laptopa chce używać w zakresie audio do czegoś więcej niż odtwarzanie zassanych z sieci “mptrójek” 
2. Niektóre modele “kodeków” Realtek-a mają ograniczone możliwości miksera i krosownicy wewnętrznej, więc pewne opcje są niedostępne.
3. Zauważyłem również, że (chyba od wersji 2.00) sterowniki Realtek HD Audio urywają przed użytkownikiem regulację głośności mikrofonu w mikserze odtwarzania. Napisałem, że chyba od wersji 2.00, bo nie miało to dla mn ie większego znaczenia.
Można, więc w tym przypadku odinstalować obecne sterowniki i sprawdzić najwyższe wersjie z linii 1,7x, 1,8x, 1,9x.
Poniżej łącze do serwera FTP Realtek ze wszystkimi dostepnymi wersjami sterowników:
ftp://152.104.238.19/pc/audio/
Jeśli chodzi o Creative XMod, być może sytuacja jest podobna.
Producenci zapewne w podobnym czasie doszli do podobnych wniosków, że powtarzające się informacje o szumach, czy sprzężeniach i dudnieniach najlepiej wyeliminować przez wyeliminowanie najsłabszego ogniwa, czyli nieumiejętnego, spowodowanego niewiedzą podejścia użytkowników.
Pomyślano i wymyślono