Wymiana grafiki na GTX950 wyjdzie taniej niż wymiana procka na i5/i7 4-th
100-200 zł różnicy, gdzie grafiki nie użyjesz do każdego typu wideo - YT mocno ciśnie po CPU i nawet sprzętowe wspomaganie niewiele daje, gdzie mój RX 480 się nudzi, a FX jedzie po całości.
Nie wydaje mi się. Przy dekodowaniu 4K@60fps na YT, mój ivy bridge 4/8 utylizowany jest na poziomie 5-6 %, gdzie GTX 1060 lekko powyżej 25 %.
Dodam, że nawet 8K@60fps z YT nie zwiększa zużycia CPU. Jedynie obciążenie GPU skacze do 80 %, a wideo nadal odtwarza się płynnie, bez utraty klatek.
ok decyzja podjeta zbieram kase na nową platformę mam zamiar zbierać na Rayzena 7 1800x chyba ze jest w podobnych cenach jakaś konkurencja ?
A możecie polecić jakaś dobrą płytę
Jak procesor może wyć?? Chyba chłodzenie na nim, może przez wygrzanie pasty termoprzewodzącej przegrzewa się procesor?
tylko przenośnia temperatura max 75 c
Przy oglądaniu filmu w 4K procesor ma 75 stopni?? To jajka na nim smaż.
Jak nie chcesz grać w gryw rozdzielczości 4K tylko filmy 4K ja bym wymienił na lepsze chłodzenie, lepszą grafikę i jedziesz. Lepszą czyli jakiś nowszy geforce chociaż ten co masz geforce powinien 4K filmy ciągnąć.
Sprzętowa akceleracja dekodowania i kodowania video w formatach, które powszechnie się stosuje do 4K zaczyna się od serii 9** GTX, dlatego starsza karta na nic się tutaj nie zda i będzie musiał taki proces realizować CPU software’owo.
aa czy wystarczy mi gt 1030 czy jedna gtx1050 mus być
GTX 1050ti najbardziej się opłaca. Zmień tez chłodzenie procesora na cichsze i wydajniejsze. Jaką masz obudowę?
Obudowa ATX\BTX SilentiumPC Gladius M40
Z czasem myślałem o wodnym dlatego został standardowy wiatrak
Przede wszystkim pragnę nadmienić, że na YouTube filmy 4K są w formacie VP9, a nie HEVC, a ten jest sprzętowo dekodowany dopiero od niedawna przez karty graficzne. Intelowska integra dopiero od 7-mej generacji je ma. A NVIDIA albo od 900, albo wręcz dopiero Pascale. H.264 jest dekodowane sprzętowo do 4K włącznie od dawna, ale Google się wycwanił i zdjął z serwerów filmy 4K w tym formacie. Przez to ludzie, którzy mają laptopy z procesorem Skylake (6-ta generacja) i ekranem 4K (np. Lenovo Yoga 900) nie mogą na YT oglądać filmów 4K (Intel Core i7-6500U jest smażony przez wideo w 4K w VP9).
Intelowskie BOX-owe chłodzenia zawsze huczały i zawsze polecałem je zmieniać. Poza tym na chłodzeniu daje Intel kawałek kleja, który nie jest pastą termo przewodzącą i mógł się wygrzać. Jak umiesz kup pastę termo przewodzącą wymień i wyczyść BOX-owy cooler, załóż
Core i3 nie poradzi sobie z dekodowaniem 4K w tym kodeku, może trzeba i7??
Jeśli procesor ma sprzętowe dekodowanie, to nie ma znaczenia, czy jest to Pentium, i3, czy i7. Każdy sobie z tym poradzi. Na tym polega sprzętowe dekodowanie; procesor ma w sobie zaszyte dedykowane jednostki odpowiedzialne tylko za odtwarzanie/kodowanie video w danym kodeku stąd ich wysoka wydajność.