Nie dawno zakupiłem telewizor 4k co spowodowało chec rozwoju starego komputera
Bieżąca specyfikacja :
1 Płyta główna Socket 1150 ASUS Z87-k 2x PCI-E DDR3
2 Procesor Intel i3-4130 3,4GHz 3MB
3 Pamieć RAM 8G 2x4G Kingston DDR3 1600 MHz CL9
4 Zasilacz OCZ 600W ModXstream Pro SLI BOX
5 Karta graficzna MSI Geforce GTX 650 Ti 1G 192b OC
6 Obudowa ATX\BTX SilentiumPC Gladius M40
Jak widać szału nie ma ale do tej pory wystarczało , oczywiście kasa pusta dlatego proszę o wskazanie możliwie tanich rozwiązań , biorę pod uwagę część używane ale bez opcji przerabiania zespołów mam po prostu dwie lewe ręce do prac technicznych
Procesor wyje na 100%
Grafika idzie na około 30%
i mam pokaz slajdów teraz zastanawiam się czy możne sofy ma jakieś problemy ale wcześniej nie było problemów system to Win7
Odpal GeForce Experience albo inny program pokazujące dane podzespołów w grach, czyli FPS, wykorzystanie pamięci karty, procka karty, procka każdego rdzenia i RAMu. Wtedy mamy co analizować.
EDIT: Na moje oko wszystko powinno hulać, ewentualnie grafika może ciut mocniejsza, ale powinna dawać radę, z tego co na szybko obejrzałem to przy grach wyłączenie antyaliasingu załatwia sprawę, nie wiem czy w ustawieniach karty da się go na stałe wyłączyć?
ok czyli płyta główmy na 1151 do tego pasujący i5-8xxx i ram ddr 4 8G 2000MHz puki co grafikę odpuszczę integra mi wystarczy ,to w 1800 zł chyba się zmieszczę hmm czy w tej kwocie nie kupie xbox-a który chyba odtwarza BR w 4K
Mam poważne wątpliwości co do możliwości sprzętowego dekowania HEVC przez Intela 6-th gen. (Skylake). Wydaje mi się, że dopiero 7-th gen. (Kaby-Lake) w pełni dekoduje HEVC 10-bit + HDR (i VP9).
Wygląda na to, że GTX950 radzi sobie z 4K bez trudu, do tego nie obciąża specjalnie CPU. Z tego wnioskuję, że być może wystarczy upgrade GPU do GTX950?
No to pojechaliście z grubej rury. Zmiana platformy dla filmów 4K? Wystarczyło procka wymienić na i5 czy i7 i wystarczy. Po czorta pchać się w niepotrzebne koszta. No chyba, że mówimy o sprzętowym dekodowaniu, ale to jeszcze margines jest i ew. może być problem bodaj na Netfixie… Ja na FX 8320 oglądam YT w 8K i nie widzę problemu.
OK czyli mogę zapodać używka i jeśli nie wypali
W takim wypadku i tak muszę zmienić płynę główna to czy warto pakować w kartę której i tak nie wykorzystuj
czy nie lepiej do inwestować w lepszy procesor .
Jeśli tak to czy intel czy ADM patrząc pod kątem Tylko filmów 4k i Internetu , wiadomo cena ma znaczenie